Onze webcam

Cul-de-sac Cam

maandag, september 09, 2019

Over twintig jaar Amerikaans staatsburger zijn

Alexa wekt me om tien over zeven en het is donker als de nacht in de kamer. Dat komt omdat het regent, iets wat niet voorspeld was. Op de radar zie ik dat het om een plaatselijk buitje gaat.

In mijn regenjas laat ik Orion uit en bestel dan een nitro brew van Starbucks. Die staat al klaar als ik er binnenloop. Voor mijn ontbijt besmeer ik een cracker met de gisteren gekochte ERU smeerkaas. Die smaakt zo lekker als ik had gehoopt en met nog wat minitomaatjes erbij is het een prima maaltijd.

Voor mijn cardio ga ik vandaag een uur op de elliptische machine doen. Om de een of andere reden synct mijn Fitbit niet. Ik kijk online hoe ik dat kan verhelpen en met alle adviezen uitproberen gaat het uur snel voorbij. Als ik mijn stappen bijeen heb praten de app en de Versa nog steeds niet met elkaar. Maar eindelijk, ik was de wanhoop al nabij, vind ik de oplossing en nu doet alles het weer zoals het hoort.

Tegen tienen rijd ik naar Anytime Fitness. Daar wacht Sharon me al op en is het weer een pittig half uur met gewichten. Een oudere dame, die we alweer een tijdje niet hebben gezien, komt binnen en Sharon vraagt naar haar 88-jarige vriendin. Die is helaas gevallen en heeft haar bekken gebroken. Ze is nu aan het revalideren, maar K. denkt niet dat ze nog naar de sportschool zal komen. We vragen haar onze beste wensen over te brengen.


Vandaag vier ik dat ik twintig jaar Amerikaans staatsburger ben. Ik werd dat op 9 september 1999 om mijn vader te sponsoren voor een groene kaart. Het was met zeer gemengde gevoelens want destijds liet Nederland nog geen dubbele nationaliteit toe en dus verloor ik (gelukkig tijdelijk) mijn Nederlanderschap. Met de Amerikaanse nationaliteit kwam het stemrecht en dat heb ik bij iedere verkiezing sindsdien gebruikt, zelfs als er geen tegenstander was.

In 2006 kon ik het Nederlanderschap terugvragen en de kinderen ook. Vooral voor Kai is het heel fijn om een Europese Unie nationaliteit te hebben. Zo kan hij zonder visum of wat ook in Duitsland en nu Frankrijk wonen. Voor mij is het sentimenteel (en misschien ook later handig) want ik voel me deel van beide culturen.

Voor de lunch ga ik weer eens mijn bloemkoolrijst bowl met harissa zalm eten van Zoe's Kitchen. Daarna rijd ik naar Whole Foods en haal daar een flesje water voor morgen. Ook probeer ik eens alkaline water. Ik lees overal dat dat zo gezond zou zijn.

Om twee uur heb ik een afspraak met Phuong. Mijn nagels zijn veel te lang en ik wil ze weer mooi hebben voor mijn verjaardag. Een uurtje later loop ik met lavendelkleurige glitters op mijn nagels weer naar buiten.

Intussen is het buiten zeer aangenaam toeven met een graad of 28. Ik zoek dus mijn hangmatstoel op en ga verder lezen in mijn boek. Rick rijdt ondertussen terug vanuit Norfolk. Ik bestel avondeten, Griekse salades van Plaka Grill, en Rick haalt ze op.

Als Rick binnenloopt vraagt hij wat ik in 's hemelsnaam allemaal besteld heb. Nou, gewoon, de salades, is mijn antwoord. Het blijkt dat we volle bakken met tzatziki, olijf tapenade en taramosalata hebben gekregen in plaats van de kleine porties, die bij de salades komen.

Dat betekent ook dat we ongeveer $15 teveel hebben betaald. Dat is genoeg om het restaurant op te bellen en melding van de fout te maken. Ik had het gevoel dat degene aan wie ik de bestelling gaf nieuw was dus goed ook om te laten weten dat hij kennelijk niet op de hoogte is van wat bij de salades komt.

De manager komt aan de telefoon en zegt dat ze de $15 zal terugstorten op Ricks credit card. Wij hoeven verder niets te doen en kunnen de grote porties van de drie dips houden. Heel goed geregeld wordt het zo.

De salades smaken goed al kan ik mijn gyro vlees absoluut niet op. Het verschilt nogal wie de salade maakt want soms vind ik er te weinig vlees op zitten. Rick eet graag de rest van mijn vlees op, want zijn kip was weer net niet genoeg.

En zo ga ik de laatste avond van dit levensjaar in. Altijd een tijd om even terug te blikken en dan kan ik zeggen dat het afgelopen jaar over het algemeen een heel goed jaar was. Op naar het volgende!

12 reacties:

Anoniem zei

Goedemorgen,

Van Harte Gefeliciteerd uit Nederland waar je verjaardag al is begonnen het is hier
Nu 05.45 uur fijne dag.

Vriendelijke groet Toos.

Anoniem zei

Beste Pera,
Gefeliciteerd met jouw verjaardag en tevens met jouw 20 jaar Amerikaans staatsburgerschap.
Groeten van Hilde uit B.

Anoniem zei

Gefeliciteerd met jouw en mijn 58ste verjaardag.

José

vega zei

Fijne verjaardag Petra ! Geniet van je 'verjaardags-dag'!

Petr@ zei

Gefeliciteerd met je staatsburgerschap jubileum. Nederland staat nog steeds slechts in enkele gevallen dubbele nationaliteit toe. In jouw geval (als ik goed op de hoogte ben) omdat je getrouwd bent met een Amerikaan.

Sonja zei

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en je staatsburgerschap jubileum.

Anoniem zei

Proficiat met je verjaardag, heb ‘n leuke dag!
Lian

Tineke zei

Fijne verjaardag toegewenst, ga je hem aankomend weekend met je kids vieren?
Wij zijn ook trots op onze kleindochter met haar dubbele nationaliteit, zij had deze zomer haar 1e jubileum; 5 jaar.
Hier is het heerlijk nazomer weer, we gaan vanmiddag lekker buiten bij een restaurant lunchen , samen met schoonzus.

Anoniem zei

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Fijne dag en fijne verjaardagsweek nog! Groetjes, Maria

Marion2 zei

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en een heel fijne dag gewenst!

Wat een mooi verhaal over je staatsburgerschap.

Miek zei

Proficiat met je verjaardag !

Petra zei

@Toos - Dank je wel!

@Hilde - Jij ook hartelijk bedankt!

@Jose - Nog hartelijk gefeliciteerd, leeftijdsgenote! Ik ken verder bijna niemand precies mijn leeftijd. Ik hoop dat jouw verjaardag ook fijn was.

@Vega - Dank je wel!

@Petra - Inderdaad, nu moet ik wel mijn paspoort altijd geldig houden anders raak ik het alsnog kwijt.

@Sonja - Dank je wel!

@Lian - Dank je wel!

@Tineke - Nee, dit keer geen kids, wel allemaal gesproken vandaag

@Maria - Dank je wel!

@Marion - Ja, het is goed afgelopen

@Miek - Dank je wel!