Onze webcam

Cul-de-sac Cam

woensdag, september 11, 2019

Over 18 jaar na "9/11"


We blijven vanochtend wat langer dan gewoonlijk liggen en staan om tien over half acht op. Als ik beneden kom heeft Rick de koffie al aan het pruttelen. Ik besmeer een cracker met smeerkaas en snijd wat mini komkommertjes in reepjes voor mijn ontbijt. 

Elf september is sinds 2001 een dag, die hier zelfs na achttien jaar nog tranen in de ogen brengt. Achttien jaar, dat betekent dat de meeste scholieren nog niet geboren waren. Het nieuws gaat over hoe ouders hun kinderen erover kunnen vertellen. Het is onvoorstelbaar dat het al zo lang geleden is. 

Twee jaar na de aanslagen schreef ik een blog over hoe wij het ervoeren. Die kun je hier lezen. Ik las het net zelf na en realiseer me dat de scherpe kantjes er wel af zijn, maar de onderliggende angst blijft. 

Net als ik in dat blog schreef probeer ik nog steeds zoveel mogelijk van alles te genieten, want het leven is niet vanzelfsprekend. Ook vandaag zijn er mooie dingen te vieren zoals het twintigjarig huwelijk van mijn zus en zwager. Hun dag werd twee jaar na hun bruiloft voor altijd "9/11", maar ze hebben dat altijd apart gehouden van hun trouwdagvieringen. 

Vandaag wordt het weer hardlopen op het deck voor mij. Het belooft een heel hete dag te worden voor half september maar zo vroeg is het nog goed te doen. Later dan gewoonlijk heb ik mijn stappen bijeen en heb intussen ook een paar grijpende artikelen over 9/11 gelezen. Een daarvan wil ik delen en dat kun je hier vinden. 

Gisteren had ik dus lunch bij de Old Ebbitt Grill en daar bestelde ik een van de goedkoopste gerechten omdat mijn klanten meestal voor mij betalen. Ik ga vanmiddag daarom mijn een dag later verjaardaglunch eten bij Clarity. 

Dat is verreweg het beste restaurant in Vienna. Ik maak kennis met Victor de barman en bestel een knolselderij soep met champignons en gefrituurde okra. Die is ontzettend lekker, maar de calamari salade, die ik daarna krijg, is ongelooflijk bijzonder en ieder hapje heeft zoveel smaak. Ik peuzel het op om er het maximum plezier uit te krijgen. De chef/eigenaar Jon komt even bedanken dat ik gekomen ben, zo aardig.
Op weg naar huis werk ik een lijstje af. Bij de Giant haal ik Easy Cheese waarmee we Orion zijn medicijnen geven. Dan liggen bij Walgreens medicijnen voor mij en Orion klaar. Als laatste rijd ik door de drive thru van de bank en zet mijn de afgelopen maand verdiende geld op mijn spaarrekening.

Het is al half drie als ik thuiskom en ik besluit de rest van de middag lezend op het deck door te brengen. Dat gaat allemaal prima tot ik om half vijf een enorme donderklap hoor. Voor ik het weet is het zo donker als de nacht dus ik ga maar gauw naar binnen.

Op mijn radar app zie ik inderdaad dat er ten westen van ons zwaar onweer nadert. Mijn telefoon kondigt een "severe thunderstorm warning" aan en dat is te merken. De bliksem en donder zijn zo dichtbij dat onze ramen trillen. Wat ben ik dan blij dat Orion niet bang is! Ik denk dat hij op mij let want hij keek echt even of hij moest reageren.
Nu ik niet meer buiten kan zitten ga ik Boer Zoekt Vrouw kijken. Ik heb de aflevering waarin de boeren zich voorstellen nog niet gezien. Daar komen wel heel veel koeien in voor (nee, niet de boeren zelf)!

Rick komt thuis met eten van Natta Thai. Dit is het beste Thaise restaurant in Vienna. Het eten is dan ook weer heerlijk, alleen is Rick vergeten te melden dat ik mijn gerecht niet pittig wilde. Het is zo heet dat de tranen me uit de ogen stromen! Vroeger kon ik daar veel beter tegen.

De onweersbuien zijn weer vertrokken en hebben eigenlijk niets uitgehaald want morgen wordt het weer 35 graden. Ongekend voor deze tijd van het jaar en ook volgende week worden er nog temperaturen van boven de dertig graden voorspeld. Ik hoop op een milde winter al weet ik natuurlijk dat dat klimaatsverandering betekent.

7 reacties:

Petr@ zei

Pfff, wat een heftig verhaal wat je gedeeld hebt. Onvoorstelbaar wat er door de mensen in de torens heengegaan moet zijn.
Wat je schrijft over dat veel schoolkinderen nog niet geboren waren, deed me realiseren dat mijn jongste zoon ook nog niet geboren was. De oudste was een half jaar oud.

Goed van je om alsnog een heerlijke verjaardagslunch te eten. Zag er erg lekker uit!

Anoniem zei

Ondanks dat ik in NL woon, ben ik me ook erg jaar nog steeds erg bewust van de gebeurtenissen van "9/11". Ook hier is "11 september" een datum, die altijd onlosmakelijk verbonden blijft met een gebeurtenis die wij - ondanks dat inderdaad vele scholieren nog niet geboren waren - nooit mogen vergeten! Ongelofelijk dat het al weer 18 jaar geleden is.....

Fijn dat je jezelf op zo'n lekkere verjaardagslunch hebt getrakteerd!

Groetjes,
Maria

Anja L. zei

Het blijft toch altijd een vreemde dag. Goed dat je toch lekker bent gaan lunchen.
Hier krijgen we ook weer een paar lekkere dagen.
Fijne donderdag.

Marion2 zei

Echt onvoorstelbaar heftig wat jullie mee hebben gemaakt. Ik ben indertijd ook vreselijk geschrokken en ben daarna lang angstig geweest om te vliegen. Bij grote mensenmassa's, concerten en steden als Londen en Parijs vrees ik dat ik me nooit meer op mijn gemak zal voelen. Maar het is helemaal niets vergeleken met wat jullie hebben moeten doorstaan.
Echt een heel groot wonder en geluk dat Rick net die dag de kinderen naar school moest brengen.

Sophie zei

Bizar he, alweer 18 jaar geleden. Ongeveer de helft van mijn leven. Het voelt veel korter nog. Mettertijd gaan de scherpe randjes er wel af inderdaad, al kan ik me voorstellen dat het bij jullie (in de familie met Rick z'n toevalligheid en bij jullie in de regio) nog altijd meer zeer doet dan hier, hoewel ik altijd even bewust terug denk aan hoe het was op die dag. Mijn vader zat in het vliegtuig op weg naar Washington DC, dat was vreselijk angstig want vanwege de kersverse scheiding van mijn ouders had mijn moeder geen vluchtnummer. Ze heeft toen jan en alleman gebeld om te achterhalen hoe laat hij vertrokken was zodat we een inschatting konden maken van waar hij ongeveer was (boven Groenland en weer omgekeerd naar Schiphol). Als ik het zo opschrijf, raakt het me toch weer. Gisteren dacht ik er ineens aan: 'Oh ja 11 september, jeetje, oh ja ook de trouwdag van m'n schoonouders', en dan weer over tot de orde van de dag. Ik heb later op de dag gisteren nog even het artikel wat je had gedeeld rustig gelezen om er toch even echt bewust bij stil te staan. Ik vind dat elk jaar toch wel belangrijk.

Nog over de rest van de blog: Lekker dat het zulk warm weer is maar ook lastig inderdaad, de klimaatverandering is zo duidelijk.

Die lunch klinkt heerlijk en bijzonder. Leuk dat ze zulke persoonlijke service gaven. Ik wilde je nog zeggen trouwens dat het cadeau wat Rick je heeft gegeven voor je verjaardag ook heel leuk klinkt en ook echt iets voor jou met die Aziatische lunch twist. Hopelijk ga je er (dit weekend?) lekker van genieten!

Sandrah zei

Wij waren net op 10 september 2001 aangekomen in San Francisco, het begin van onze vakantie. Vol ongeloof hebben we de volgende ochtend naar de tv zitten kijken. Dat stuk dat je hebt gedeeld, kan ik ook niet lezen zonder emotioneel te worden. Te verschrikkelijk voor woorden.

Sandra

Petra zei

@Petra - Het erge voor de nabestaanden moet zijn dat het nog best lang duurde voor hun geliefden overleden. Ze hebben dus heel bewust hun niet te vermijden dood gevoeld. Vreselijk!

@Maria - Ik vind Carpe Diem echt een goed motto.

@Anja - Ja, die lunch had ik nog tegoed van mezelf ;)

@Marion - Ik vond mensenmassa's al nooit iets, maar nu helemaal niet meer, ook vanwege latere schietpartijen zoals in Las Vegas en laatst de Walmart. Ik schrijf er niet veel over in mijn blog maar strengere wapenwetgeving zou me zeer welkom zijn!

@Sophie - Ja, die spamiddag is zaterdag. Ik ben zeer benieuwd!

@Sandra - Weten dat die mensen ervoor kozen zo hun dood in te gaan is verschrikkelijk, het is gewoon allemaal vreselijk. Ook de schietpartijen waar een regeringspartij maar niets aan wil veranderen, dat is terreur uit eigen land.