Onze webcam

Cul-de-sac Cam

donderdag, augustus 01, 2019

Dag 12 Europa: Over Avignon verkennen

Met schrik word ik om zeven uur wakker en check mijn telefoon batterij. En terecht want die is bijna leeg, alsof ik een voorgevoel had! Kennelijk had ik hem niet goed in het stopcontact gedaan. Ik zet de telefoon dan maar uit zodat hij sneller oplaadt.

Nu ben ik klaarwakker en wacht tot Rick dat ook is. Dan gaan we op zoek naar een plek om te ontbijten. De afgelopen ochtenden had ik na het ontbijt telkens brandend maagzuur met de broodjes dus ik ben helemaal blij als ze bij Le Pie Kafe een petit dejeuner salé hebben. Dat bestaat uit een hardgekookt ei, rauwe ham, twee soorten kaas en sla. Heel lekker! Rick heeft de Anglais, een omelet met sla.

Op de terugweg naar het appartement ziet Rick een feuilleté saucisson (worstenbroodje) bij een bakkerij. Hij probeert het te bestellen maar feuilleté is te moeilijk. Ik bestel dan maar,  maar verder doet Rick het heel goed in het Frans.

We halen onze fototoestellen op en lopen dan naar het Pausenpaleis. Daar kopen we combikaartjes voor het paleis en de brug van Avignon.





We krijgen een "histopad" mee, een iPad met virtuele weergaves van hoe de zalen er in de 14e eeuw, toen de zetel van de pausen bijna 100 jaar hier was, uitzagen.

Het is heel goed gedaan en interessant.  Zonder dat ding was het maar saai geweest.  Dat zie ik aan een groep Vlamingen, die wat verveeld rondlopen en luid tegen elkaar klagen dat er geen Nederlandse versie is.




Na bijna anderhalf uur staan we weer buiten. Nu gaan we op zoek naar de brug. Via een straatje met souvenirwinkeltjes komen we er. We kijken er rond en kunnen nu zeggen dat we "sur le Pont d'Avignon" zijn geweest. We lopen ook nog een stukje op de stadsmuur en dan terug naar de souvenirwinkels.


Hier kopen we met lavendeltakjes versierde keramische huisnummers voor Katja en Kevin en voor Saskia lavendel badzout en essentiele olie.


Dit is een gebied met veel leuke aandenkens. Gisteren hebben we al dingen voor onszelf gevonden.

Rick wil graag naar het Office du Tourisme en daar naar toe lopen we de winkelstraat Rue de la Republique af.

Mijn oplaadbatterij voor mijn telefoon werkt niet meer en als we langs een FNAC komen vind ik er een nieuwe. Die zal ik volgende week tijdens mijn rondleidingen goed kunnen gebruiken.

Bij het toeristenbureau is Rick blij met de restaurant gids, die ze hier hebben. Ook kopen we kaartjes voor het toeristische treintje om vanmiddag te doen.

Aan de overkant zien we La Brasserie du Theatre en daar hebben ze een heel uitgebreid menu.
Rick bestelt de choucroute maar dat is mij met dit warme weer veel te zwaar. Mijn Baltische vissalade bevat gamba's, gepekelde haring en gerookte zalm. We hebben weer een heerlijke lunch.

Na het eten ga ik op een terrasje op het hoofdplein op Rick wachten. Hij gaat de fototoestellen terug naar het appartement brengen. Het is hier zo gezellig en de cicades doen me aan thuis denken. Grappig is dat ze hier allerlei cicades als souvenir hebben. Een gat in de markt in de VS waar ze als niets bijzonders worden beschouwd.

Dan sluiten we aan in de rij voor het treintje.  Dat is in de zon dus we zijn blij als het er vrijwel meteen aankomt.





Eenmaal aan boord stel ik mijn audio op Nederlands in en ben verbaasd een Vlaamse tongval te horen. Het is een leuk en informatief ritje en geeft onze voeten de kans even bij te komen.

Terug op het plein voor het Pausenpaleis gaan we de basiliek Notre Dame des Doms bezoeken. Een mooie 14e eeuwse kerk.





Uit mijn gids van Rick Steves heb ik een wandeling door de oude straatjes meegenomen. We zien zo het mooie Hotel La Mirande, de St. Pierre kerk en het oudste huis in Avignon wat een vriendelijke Francaise ons wijst.





Rick wil zijn camera naar het appartement brengen dus we lopen terug. Bij de Spar naast ons gebouw koop ik wat mini koffiemelk dingetjes en Candarel. Vanochtend dronk ik mijn Nespresso zwart en dat vind ik niet echt lekker.

Helaas hebben ze de gisteren door mij ontdekte zakjes met hazelnoten niet. Rick gaat alvast naar boven en ik ga bij de Super U kijken. Daar hebben ze mijn favoriete noten wel en ik neem vijf zakjes mee. Hazelnoten zijn duur in ons gebied als je ze al kunt vinden.

Na ons even wat opgefrist te hebben gaan we er weer op uit. Dit keer lopen we naar de St. Didier kerk. Ook een middeleeuwse kerk.





De laatste kerk die we wilden bezoeken is een protestantse en alleen in het weekend open. We lopen nog even tot buiten de stadsmuur om foto's van de muur te nemen, maar dan protesteren de voeten flink.

Brasserie du Theatre is vlakbij en Rick weet dat ze lekker bier hebben. Dat bestelt hij en ik een Aperol Spritz. Het voelt goed te zitten! Als de drankjes op zijn lopen we verder op zoek naar een voorafje.

Bij Le Cid Cafe bestellen we een charcuterie en kaasplankje. Het is best groot en we besluiten als avondeten een galette bij Creperie Le Cloistre te gaan eten.

Rick neemt er een met vlees e.d.  Ik houd het lichter en kies de Florentine met spinazie en meer. We eten er met smaak van.



Mijn energie is op dus na ontbijtspullen  bij de Spar te hebben gekocht ga ik op bed ontspannen. Misschien doe ik straks de stoomsauna nog eens aan.

Wat een prachtige dag was het weer vandaag. De Provence is een gebied waar ik zo graag langer door zou willen brengen, maar morgen gaan we terug naar Lyon voor nog wat tijd met Kai en Raquel.

Meer foto's van vandaag staan hier:

























3 reacties:

Petr@ zei

Wat hebben jullie veel gedaan en gezien! Leuk hoor. Wij hebben in Toscane ook zoveel mogelijk uit de dag gehaald steeds.

Op vakantie heb ik me ook niet zo goed gehouden aan mijn koolhydraatarme dieet en dat moeten bekopen met buikpijn en darmklachten. Nu thuis weer opgepakt en gelijk geen klachten meer.

Anja L. zei

Avignon is een prachtige stad. Heel wat uurtjes daar rondgelopen
Die galette zag er lekker uit.
Fijne reis vandaag terug naar Lyon..

Sophie zei

Mooi! Die cicades doen me ook altijd zo aan Frankrijk en de Provence denken. Grappig dat jullie ze in Washington ook hebben. Veel plezier nog in Lyon!