Onze webcam

Cul-de-sac Cam

woensdag, januari 20, 2021

Over de inauguratie

Rick heeft de televisie al aan als ik beneden kom. Ik maak ontbijt en dan kijken we naar Trumps vertrek uit het Witte Huis. Hij moet per se nog een aantal leugens vertellen, maar daarna vertrekt hij naar Florida. Wat een opluchting, hopelijk heeft hij zonder Twitter geen platform om nog verder schade aan te richten. 

Terwijl ik mijn stappen doe zien we ex-presidenten en hun vrouwen en andere belangrijke gasten bij het Capitol aankomen. Rick kijkt in zijn kantoor, terwijl hij wat werk verricht. 

NBC staat aan en Jenna Bush, de dochter van George W. Bush, interviewt de vier kleindochters van Biden. Wat een leuke dames zijn dat! Ze hebben een heel hechte relatie met hun "Pop", die ze elk iedere dag belt, hoe druk hij het ook heeft. 
Als de plechtigheden rond de inauguratie beginnen kijken Rick en ik samen. De speech van Amy Klobuchar is een mooie start. Ik voel me de hele tijd al emotioneel, maar als Lady Gaga de "Star Spangled Banner" zingt kan ik de tranen niet meer terugdringen. 

Jennifer Lopez zingt ook zo mooi en wat ben ik toch dol op "America, the Beautiful"! Dat zou het volkslied moeten zijn. Dan is het tijd voor de inauguratie van de eerste zwarte, Indiaas-Amerikaanse vrouwelijke vice president. Ik was super blij dat Biden Kamala Harris koos, ik heb haar altijd al bewonderd als senator. Natuurlijk houd ik het daarbij ook niet droog. 
En dan eindelijk, hebben we een nieuwe president! Joe Bidens speech vind ik heel bijzonder, zelfs een van de Fox News presentators zei dat dit de beste inaugurale speech was, die hij ooit gehoord heeft. En hij is er al sinds JFK's inauguratie. Ik hoop dat er meer samenwerking komt, want dat is hard nodig. 
Garth Brooks zingt Amazing Grace, ook weer kippevel! En dan draagt Amanda Gorman haar prachtige, treffende gedicht voor, wat een inzicht voor een 22-jarige! Als je de tekst wilt lezen kan dat hier.

Als er een pauze is, omdat iedereen gaat lunchen, bedenk ik dat mijn zwartwit foto van vandaag de Amerikaanse vlag moet zijn. Ik heb echt het gevoel alsof we bevrijd zijn vandaag. Een gewone menselijke president, wat een verademing is dat! Nooit meer bang zijn wat er nu weer getwitterd is aan vitriool. 
Voor mijn lunch laat ik pho bezorgen. Het is buiten guur en koud met af en toe een sneeuwbui. Het moet zo koud geweest zijn tijdens de inauguratie! De pho is perfect met dit weer. 
Nadat er allerlei cadeaus zijn gegeven door leiders van het Congres volgt er een militaire parade. Die cadeaus werden voorheen tijdens de lunch gegeven en niet op tv getoond. Dat was dus iets nieuws voor ons.

Intussen is de schoonmaakploeg gearriveerd. Orion gaat in zijn bench en ik naar boven als ze daar klaar zijn. Op de televisie in onze slaapkamer kijk ik verder. Er is een kranslegging bij Arlington Cemetery en dan een langzame parade naar het Witte Huis. 

Daar komen president Biden en zijn familie uit de auto's en lopen naar hun nieuwe onderkomen. Het is uniek om iemand, die acht jaar vice president was, nu als president te hebben. Hij weet hoe het Witte Huis en de West Wing in elkaar zitten. Het moet onwerkelijk zijn om daar nu voor tenminste vier jaar te wonen. 
Als de schoonmakers vertrokken zijn, is het tijd om echt te gaan vieren dat we onder het juk van de narcist uit zijn. Rick haalt de rose champagne uit de basement en we klinken op de gezondheid en het succes van onze nieuwe leiders. Het zullen eindelijk weer echte leiders zijn. 
Na deze emotionele dag hebben we geen zin om te koken. We bestellen eten van onze favoriete restaurants. Ik sashimi van Passion Fin en Rick is dol op het Indiase eten van Bansari. 

Vanavond gaan we naar de festiviteiten voor de inauguratie kijken. Allerlei bekende mensen zullen optreden en Tom Hanks presenteert het allemaal. Een goed einde van een emotionele dag waar we vier jaar naar uit hebben gekeken!

11 reacties:

Miek zei

Ik heb ook heel de dag naar de uitzending gekeken en was ook ontroerd. Wat mij opviel was de vriendelijkheid tegenover de 4 jaar haat. Wat een opluchting!

Sophie zei

Wat een bijzondere dag was het. Feestelijk maar ook ontzettend emotioneel, dat merkte ik bij zoveel Amerikaanse vrienden zoals jij ook.
Ik vind trouwens America the Beautiful ook altijd een mooier lied dan de Star Spangled Banner. En het gedicht van Amanda Gorman was inderdaad ontzettend bijzonder.
Bijzonder voor jou ook dat je zo dichtbij woont. Ik kan me voorstellen dat het echt als een opluchting voelt.

Anja L. zei

Het was een mooie dag!
Het leek me een verschrikking voor iedereen om daar buiten in de kou te zitten.
Ik vond de speeches erg mooi.
Fijne donderdag!

Reny zei

Ik was (thuis) aan het werk maar heb toch af en toe kunnen kijken, na 17 uur (Nederlandse tijd) heb ik alles gezien dus de échte inauguratie heb ik gezien, ik vond het heel mooi en indrukwekkend.

Kan me voorstellen dat veel Amerikanen opgelucht zijn dat Trump eindelijk vertrokken is.

Maak er een mooie rest van de week van.

Anoniem zei

Ik kan me voorstellen dat jij (en velen met jou) opgelucht zijn dat Trump weg is uit het witte huis. Alleen het feit al dat hij niet het fatsoen kan opbrengen om als zittend president de inauguratie van de nieuwe president bij te wonen zegt al zoveel over hem........

De politiek in de USA volg ik niet op de voet hoor, maar Kamala Harris heeft zo'n positief charisma en zegt zulke goede dingen, daar ga je je automatisch al beter door voelen ;-)

Groetjes, Maria

Petr@ zei

Fijn dat het nu écht is! Trump out, Biden in. Wat een verandering zal dat geven.
Ik heb ergens gelezen dat Biden zich over vier jaar niet weer verkiesbaar wil stellen, wat ik wel zou snappen gezien zijn leeftijd. Hoe mooi zou het zijn als dan Kamala Harris zich verkiesbaar stelt. Ik denk dat zij een goede president zou kunnen zijn.

Nel zei

Wat een geweldige speech was dat ! Zo mooi en beschaafd. Heel wat anders dan zo'n oranje schreeuwhoofd. Ik heb nog nooit gekeken naar een inauguratie, maar nu wel. Ook wij zaten met tranen bij het zingen en de speech.

Ik las gisteravond dat Trump het koffertje met de lanceercodes had meegenomen naar Florida. Hoe kan dat ??? Maar op het moment dat Biden president wordt konden ze worden gedeactiveerd. Ik vond het nogal een bijzonder verhaal. Maar ik ben ook niet thuis in dit soort dingen.

Maar wat een verademing om een beschaafde president te hebben. Wat een opluchting.

Anja zei

Wat een mooie dag met een geweldige speech van Biden.
Zo'n opluchting dat Trump vertrokken is.

Anoniem zei

Vanaf 2 uur heb ik naar CNN zitten kijken. Wat een mooie en indrukkende inauguratie met prqchtige speeches van zowel Biden als Harris. Mooi vond ik ook de poeme van Amanda Gorman.
Een geweldige dag om nooit te vergeten. Op naar een nieuwe tijdperk.
Fijne dag, groetjes Wil

Becs zei

Wat een dag gisteren! Ik blij dat het zonder opschudding is verlopen!

Petra zei

@Allemaal - Ik denk dat het grootste deel van de wereld een zucht van verlichting slaakte gisteren. Ik hoop dat dit land geleerd heeft dat zakenmannen, bij wie bedrijf na bedrijf failliet raakt, geen goede mensen zijn om het land te regeren. Ik hoop dat de Trump familie niet terugkomt!