Onze webcam

Cul-de-sac Cam

woensdag, januari 06, 2021

Over een gevaarlijke dag voor onze democratie

Bah, het is weer bewolkt, terwijl er zon voorspeld was. Ik maak mijn ontbijt en eet het bij de amaryllis bloemen op, tenminste wat kleur. Ik neem me voor om vandaag zoveel mogelijk bij het nieuws weg te blijven. 

Het Congres moet vandaag de electorale college stemmen ratificieren. Gewoonlijk is dat een formaliteit, maar er zijn een aantal afgevaardigden en senatoren, die protest willen aantekenen. Alsof dat al niet erg genoeg is, is er ook een grote pro Trump demonstratie en Trump gaat die menigte op zijn gewoonlijke manier toespreken. Allemaal dingen, die mijn gemoed niet verbeteren. 

Als we onze koffies van Starbucks hebben gehaald, gaat Rick aan het werk en ik aan mijn stappen op de plaats. Ik doe vandaag de elliptische machine niet, want mijn heupen doen er pijn van. Het is goed om af te wisselen. 

Rick heeft weer een drukke dag en net als ik klaar ben met mijn douche wil hij al een vroege lunch gaan halen. Ik bestel een garnalensalade in slawrap van de Italian Gourmet en Rick zijn gewoonlijke salade van Cava. Zoals zo vaak verdwijnt hij met zijn salade naar het kantoor om aan zijn bureau te eten. 

Het is maar goed dat we vroeg aten, want de schoonmaakploeg komt nog voor enen. Ik doe Orion in zijn bench en ga op weg naar het centrum van Vienna. Mijn doel is Pokemon Go spelen en foto's maken met mijn glazen bol. 

Voor Pokemon Go moet ik 200 Pokemon in een dag vangen. Het wordt me al gauw duidelijk dat dat uren zal duren en ik het vandaag niet ga halen. De bol biedt weer veel mogelijkheden. Ik vind het zo leuk ermee te experimenteren!




Opeens krijg ik een nieuws alert op mijn telefoon dat het Capitool bezet is door Trump supporters. Gauw zet ik WTOP, onze lokale nieuwsradio, aan. Trillend luister ik naar de verslaggevers, die zelf in gevaar zijn. De tranen zitten me hoog, dat dit in dit land kan gebeuren!

Zodra de schoonmakers klaar zijn ga ik naar huis. Daar steek ik de kaarsen en mijn fairy lights aan. Christine belt en het is fijn met een heel goede vriendin te kunnen praten. Rick zit aan de telefoon met een klant dus bij hem kan ik niet terecht. 

Als Rick eindelijk uit zijn kantoor komt, blijkt dat hij geen idee heeft wat er aan de hand is in DC. Klanten hadden het wel vaag over dingen, die in DC gebeurden, maar dat het Capitool bestormd was had Rick niet kunnen bedenken. Mijn hoop om geen nieuws te kijken vervliegt, maar als een insect naar het licht kan ik mijn aandacht er niet van afleiden nu Rick het aan heeft gezet. 

We bestellen beiden onze favoriete maaltijden. Ik van Passion Fin en Rick van District Taco, dat hebben we wel verdiend na de spanningen van vandaag. Het Capitool is nog steeds niet veilig verklaard en het Congres gaat nu waarschijnlijk verder op een niet bekend gemaakte locatie. Ik kan er niet bij dat dit vandaag gebeurd is, maar ik ben vooral boos dat de voorbereindingen op de mogelijkheid er niet waren!

Nu is de stad vol nationale gardes. De vice president heeft die van DC gestuurd, de gouverneurs van Virginia en Maryland die van onze staten. De Verenigde Staten is gelukkig geen Duitsland van de Tweede Wereldoorlog, de staten hebben heel wat in te brengen. 

Wat gaat er nu verder gebeuren? Ik weet het niet. Het is wel zeker dat deze coup niet gaat lukken. Het gevaarlijke is dat dit de eerste keer was. Hoe makkelijk wordt het de volgende keer? Dit doet me denken aan 1812, toen de Britten naar Washington kwamen en het Capitool en Witte Huis in brand staken. Alleen was het vandaag een binnenlandse dreiging.  
 

12 reacties:

Miek zei

Heel de avond hier het nieuws gevolgd.... Hoe vreselijk !Ik hoop dat het daar rustig blijft vannacht bij jullie en in de volgende dagen alles in orde komt....

Anoniem zei

Wat heftig zeg wat er in het capitool gisteren is gebeurd. In 2009 heb ik het capitool bezocht en een rondleiding gedaan. Ik zat met open mond te kijken naar de tv beelden wat is dit. Dit is echt niet fijn voor de democratie.

Ik hoop dat de verkiezingsuitslag gerespecteerd wordt en het rustig blijft in het capitool.

Groetjes Susan

Anja L. zei

Ik vond het verschrikkelijk om te zien en vind de mensen die daar liepen angstwekkend. Al die Wappies bij elkaar, velen zonder masker en die blik in hun ogen! Ik kan me voorstellen dat je een rotdag had. Ik hoop dat het rustig wordt.
Veel sterkte de komende dagen.
De foto’s met je bol maken dat ik een nieuwe ga kopen om mee te experimenteren. Je bent zo creatief bezig.

Sophie zei

Verschrikkelijk nieuws en moest al veel aan jullie denken vandaag. Ik luister net naar de burgemeester van Washington die zegt dat er hope en change on the way is. Laat het maar gauw zover zijn. Thinking of you!

Sonja zei

Wat een vreselijke gebeurtenis, de taferelen zullen voor altijd op je netvlies blijven. Het besmeuren van de democratie van dit mooie land en dat alles door een idioot die in een mental institution hoort. Sterkte Petra, ik voel met je mee.

Anoniem zei

Ongelofelijk, Petra, wat die idioot in zijn nadagen nog teweeg brengt. Je zou willen dat hij per direct uit zijn functie ontheven wordt en direct de gevangenis in verdwijnt. Zoals gewoonlijk is dit een minderheid die het voor de goedbedoelende meerderheid verpest en daardoor veel angst creeert. Ik leef met jullie mee!

Groetjes,

Liesbeth

Marion2 zei

Ongelooflijk bizar, doodeng en onvoorstelbaar wat er gebeurd is. De VS onwaardig. Zo'n zegen dat deze man niet herkozen is. Probeer je aandacht maar op leuke dingen te leggen en hopen dat dit heel snel voorbij is.

Becs zei

Wat een bizarre dag gisteren en voor jullie helemaal angstig omdat je er ook nog eens zo dicht bij zit.

Anja zei

Wat een vreselijke gebeurtenis, zo blij dat "die Narcist" niet is herkozen.

Sally zei

Zag de beelden en moest direct aan jou denken. Wat een nare situatie en onwerkelijk dat dit kon gebeuren

Petr@ zei

Wat afschuwelijk wat er gebeurd is bij het Capitool! Ik kan me goed voorstellen dat je daar enorm van van slag raakte. Fijn dat je met Christine hebt kunnen praten en later natuurlijk met Rick.
Hopelijk blijft het nu rustig en verdwijnt die engerd snel van het toneel.

Petra zei

@Miek - 20 januari kan niet snel genoeg komen.

@Susan - Gelukkig wordt Biden nu echt president.

@Anja - Die mannen waren compleet uit op anarchie.

@Sophie - Gelukkig zijn de omliggende staten er ook om te helpen.

@Sonja - Het was onvoorstelbaar dat er niet meer politie was.

@Liesbeth - Hij moet weg, maar de lafaards gaan dat niet doen.

@Marion - Ik moet er niet aan denken nog 4 jaar te krijgen met die man!!

@Becs - Inderdaad, ik haat het dat ik niet gewoon naar de stad kan.

@Anja - Heel blij!

@Sally - Onvoorstelbaar en had zo goed voorkomen kunnen worden!

@Petra - Ik hoop dat hij geen rare dingen gaat doen nu iedereen om hem heen zich tegen hem keert.