Onze webcam

Cul-de-sac Cam

vrijdag, september 30, 2022

Dag 2 Nederland: Naar Enschede met Hanneke

Het moet gezegd, ik heb vannacht heerlijk geslapen. Ik word pas om vijf over half acht van iets wakker. In alle rust maak ik me klaar om te gaan ontbijten, want ik heb pas om elf uur met Hanneke afgesproken. 

Als ik klaar ben loop ik naar de overkant om te ontbijten. Ik heb hoge verwachtingen en die worden waargemaakt. Er is van alles en nog wat. Heel veel broodjes, warme gerechten, fruit en groente, kaas en vleeswaren en zelfs gerookte zalm. Daar kan ik wel een bordje mee vullen!



Als ik klaar ben haal ik mijn jaren geleden van Naomi gekregen San Francisco tas op en loop naar de dichtstbijzijnde Albert Heijn. Vroeger was er altijd een hele waslijst aan dingen om mee te brengen, maar nu we koolhydraatarm proberen te eten valt daarvan heel wat af.

Toch kan ik het niet laten een paar zakjes kaas Pepsels, pinda Pepsels en borrelnootjes mee te nemen. Verder gaat er een pak DE koffie mee en een aantal doosjes Pickwick thee voor Rick. Misschien dat ik later deze week nog terug ga, maar nu is het belangrijkste in ieder geval binnen. 


Als ik tijd heb wil ik 't Kruidvat ook nog bezoeken, al is het maar om nostalgische redenen

Terug in het hotel is het al half elf. Ik breng de booschappen boven en ga dan naar buiten om op Hanneke te wachten. Het is zulk lekker weer, dus buiten zijn is beter dan in de hotelkamer zitten. 

Hanneke komt al gauw voorrijden. Haar ken ik al vele jaren via een emaillijst en ik heb haar en haar gezin een aantal jaren geleden rondgeleid. Het is dan ook meteen weer heel vertrouwd en gezellig. 

We gaan naar Enschede, een stad waar ik volgens mij nog nooit ben geweest. Hanneke parkeert in een enorme parkeergarage en zodra we naar buiten lopen zie ik het: Pandora! Ik ben mijn armband vergeten, maar die is toch vol. 

Eerst denkt de verkoopster niets specifiek Nederlands te hebben, want het molentje is uitverkocht. Maar dan bedenkt ze dat een van de nieuwste bedel een leeuw met een kroontje is. Perfect! Nu kan ik met een nieuwe armband verder sparen. 

Hanneke heeft ook Pandora. Ze heeft nog niet zo lang geleden een bedel met een hartje gekregen en daar is het steentje uit gevallen. Als Hanneke het bonnetje mee kan brengen kan ze een nieuwe krijgen. 

We lopen verder door de gezellige binnenstad en gaan op het terrasje van Sam Sam iets drinken. Ik neem een groene ijsthee en Hanneke een kop koffie. Als we dat op hebben gaan we op zoek naar iets met Nijntje erop. 


Onderweg zien we Van Delft, een pepernoten bakkerij. We gaan er binnen, want dat is natuurlijk leuk om mee te nemen. Ze hebben zelfs veganistische pepernoten. Daarvan gaat een zakje mee en een met gewone pepernoten en ik vind de stroopwafel smaak ook wel bijzonder. Ik bewaar ze wel tot Thanksgiving als de meisjes weer komen. 


Natuurlijk moet ik in Nederland zeker een haring eten. Dit is mijn kans en ik koop er een bij de viskraam. Hanneke maakt de traditionele foto. Voorbijlopenden moeten wel lachen dat ik er een foto van wil. 

Voor de Nijntje spullen kijken we eerst bij Prenatal, maar daar is niet veel. Bij de Hema hebben ze meer en uiteindelijk koop ik een truitje met broekje. Heel gender neutraal, maar dat is leuk als de volgende een jongetje is. 


Inmiddels is het lunchtijd en bij het cafe dat Hanneke voor ogen had is het heel druk. We besluiten dan naar een andere favoriet te gaan, Novi. We nemen plaats op het terras en even later voegt Hanneke's partner Chris zich bij ons. 

Ook hier zijn de porties flink. Chris neemt een broodje kroket, Hanneke een uitsmijter met kaas en ik gerookte zalm op zwart meergranen brood. Het is wel heel erg lekker en super gezellig. Het is ook erg leuk Chris eindelijk te ontmoeten. 

Na het eten gaat Chris terug aan het werk en Hanneke en ik gaan op zoek naar een winkeltje met sieraden. Ik ben mijn doosje met oorbellen en kettingen vergeten. Ik vind een leuk paar oorbellen met turquoise "steentjes" en een kettinkje met een "oog". 

Dan stelt Hanneke voor om wat door het Twentse landschap te gaan rijden. Dat vind ik natuurlijk hartstikke leuk. Wat is het hier mooi! En al die boerderijen, zo lieflijk. Ik geniet van de uitzichten. 

Bij het Cafe Lutterzand in de Lutte gaan we iets drinken. Er gaan net een paar mensen weg bij het open haardje en zo kunnen wij lekker warm zitten. Hanneke neemt Chocomel met slagroom en ik een kopje zoethout thee. Dat drink ik bijna nooit en ik vind het heel lekker. Het uitzicht hier is ook schitterend. 


Als we van alles genoten hebben rekenen we af en gaan naar Hanneke's huis. Wat wonen zij en Chris en de kinderen leuk! Ze hebben buiten een overdekt onderkomen gebouwd met schuifdeuren, die helemaal open kunnen. Daar kunnen ze dus het hele jaar zitten, heel gezellig. 

Chris komt thuis en we gaan in Duitsland eten. Enschede en Gronau liggen praktisch aan elkaar vast. Het restaurant heet Ars Vivendi en ze hebben een uitgebreide menukaart. We beginnen allemaal met soep vooraf. De andere twee nemen tomatensoep en ik de uiensoep, heel smakelijk.

Dan kiest Chris voor een vleesgerecht en Hanneke en ik beiden voor vis. Hanneke heeft de zalm en ik de dorade. Het is een goed restaurant en heel fijn gezelschap. Chris heeft een afspraak en ik begin de jet lag te voelen, dus we blijven niet lang natafelen. 

Na Chris afgezet te hebben brengt Hanneke me terug naar het hotel. Daar laat ik haar nog even mijn riante kamer zien. En dan is de koek weer op, wat een ontzettend leuke dag was het! Hanneke, ik ben je superdankbaar voor alle gezelligheid en de nieuwe dingen, die ik heb gezien!

10 reacties:

Sonja zei

Wat een ongelooflijk gezellige dag!

Petr@ zei

Fijn om zoveel keuze te hebben bij het ontbijt.

Klinkt als een erg gezellige dag die je hebt gehad vandaag!

Reny zei

Wat een gezellige dag en leuk dat je de pepernoten hebt "gevonden".

Ik lees nu: "koop ik een truitje met broekje. Heel gender neutraal, maar dat is leuk als de volgende een jongetje is"......heb ik tijdens mijn vakantie in Frankrijk iets gemist??

Geniet nog van alle moois dat Nederland te bieden heeft.

Anja L. zei

Wat een leuke dag! Enschede is inderdaad een leuke stad en de omgeving is prachtig.
Fijne zaterdag.

Anoniem zei

Wat een heerlijke dag in Enschede. Leuk dat je daar een winkel van Van Delft heb bezocht.Hun kruidnoten en speculaas zijn verrukkelijk. Voor Cathy koop ik altijd die met chocola.Die gaan straks weer mee in de koffer.
Groetjes Wil.

Anoniem zei

Wat een heerlijke dag hebben jullie gehad in Enschede.
En ook geboft met het weer,heerlijk met dat zonnetje erbij.
En die pepernoten, lekker zijn die he!
Veel plezier nog
Groetjes
Carla

Anoniem zei

Oh nee, niet de van Delft kopen hoor. Ze zijn super lekker, maar het is echt een marketing truc :) Ze leveren nml ook de huismerken pepernoten van Albert Heijn, Lidl etc. En die zijn een stuk goedkoper ;) Marketing is een gek iets.
Fijne tijd in Nederland.
Ellen

Anoniem zei

En niets van jip en janneke gekocht in de hema?

Anoniem zei

Oh ja! Marketing pfffff. Weet er nog eentje. De popcorn die verkocht wordt bij Pathé…… is ook dezelfde als huismerk popcorn van de Hema 🤫
Suus

Petra zei

@Allemaal - Dank voor de reacties!

@Reny - Een tweede is de wens, verder (nog) niets.

@Ellen - Al die smaken zie je toch niet bij de AH e.d.

@Anoniem (Ellen?) - Ze hadden niets, behalve een te klein hemdje met Takkie erop, zo teleurstellend!

@Suus - Popcorn koop ik niet in Nederland ;)