Onze webcam

Cul-de-sac Cam

maandag, april 17, 2023

Dag 11 Londen en Parijs: Over Pere Lachaise en Montmartre

Om tien voor acht word ik wakker. Dat is later dan ik wilde, maar gelukkig hebben Kai en ik maar weinig tijd nodig om ons klaar te maken. 

Het ontbijtbuffet beneden kost maar 15 euro en drie gebakken eieren bij de brasserie ook. Mijn keuze is snel gemaakt en ook wel net zo makkelijk. 

Kai houdt het bij thee en ik schep een bordje vol met kaas, gerookte zalm, komkommer en tomaat en daar heb ik een zachtgekookt ei bij. Het is een perfecte start van de dag. 

Boven op de kamer plakt Kai mijn gescheurde vijftig euro biljet zo vakkundig aan elkaar dat de scheur bijna niet te zien. Ik ga het toch maar inwisselen als ik een bank tegenkom. 

We kopen een dag kaartje voor de Metro en lopen naar het Bourse station. Daarvandaan kunnen we direct naar Pere Lachaise. 




Daar aangekomen lopen we naar de hoofdingang. We hebben een rondleiding van de Voicemap app gedownload en die begint natuurlijk helemaal aan de andere kant van de begraafplaats. 




De rondleiding is erg interessant en ook amusant. Ik raad die Voicemap aan. Er is GPS en op een kaart kunnen we volgen waar de belangrijke graven zijn. 

We beginnen met Oscar Wilde en een kort verhaal over zijn leven. Ook de "gewone" graven zijn vaak forogeniek. 



Bij het graf van Edith Piaf komt net een Nederlandse groep aan. We luisteren naar hun gids en leren zo heel wat over deze kleine, maar zeer sterke vrouw. 

Sarah Bernhardts moeder was Nederlands en natuurlijk was zij een flamboyante danseres. Hier komen we een Amerikaanse gids tegen, die leuk over Sarah's leven vertelt. 

Na zo'n twee uur is de Voicemap rondleiding afgelopen. Wij willen echter nog de graven van Moliere, Chopin en Jim Morrison zien. 

Kai navigeert ons erheen. De graven van Chopin en Morrison zijn vooral indrukwekkend. We zijn blij die extra wandeling nog gedaan te hebben, maar zijn toe aan een pauze. 








Overal groene papagaaien

We verlaten de intrigerende begraafplaats en gaan op zoek naar een restaurant. Dat wordt Au Rond Point. 

We delen het typische Parijse ei met mayonaise voorgerecht. Dan nemen we beiden de salade Oceane met gerookte zalm en garnalen, erg lekker. 

Na het eten gaan we op zoek naar waar ooit een guillotine stond. Op die plaats werden meer dan 200 mensen onthoofd. Dit soort dingen kan alleen Kai vinden. 


Hierna nemen we de Metro naar Anvers en dan de funiculaire naar de Sacre Coeur. Onze metropas werkt hier ook voor. 


Ons doel in Montmartre vandaag is het Musee de Montmartre. Dit was ooit de studio van Renoir en verscheidene van zijn schilderijen zijn in deze tuin geschilderd. 

De toegang bedraagt 15 euro per persoon en ik bedenk me dat ik kan proberen met het geplakte briefje van vijftig te betalen. 

Zonder problemen neemt de caissière het aan en geeft me twintig euro terug. Probleem vijftig euro is opgelost. 

Wij gaan de tentoonstelling over o.a. de Chat Noir bekijken. Al die leuke posters over cabarets e.d. in Montmartre. We vinden hem heel leuk. 

Als laatste kijken we een kort filmpje over Suzanne Valadot en haar zoon Maurice Utrillo, die hier ook hun studio hadden. Ook Kees VAN Dongen en Modigliani, wiens graf we eerder vandaag zagen worden genoemd. 








We lopen het museum uit en bestellen dan een drankje op het terras van La Boheme. Ik neem eens een Campari Spritz. Die is wel bitter in vergelijking met Aperol Spritz. 

Daarna wil Kai nog even kijken of hij meer vingerhoedjes voor zijn mini plantjes kan vinden. Ik kijk wat rond voor Fiona, maar we slagen geen van beiden. 

We lopen terug naar de Funiculaire en nemen die naar beneden. Dan lopen we naar het Abesses metrostation. 



Daar zien we een enorme tegel uur met in ontzettend veel talen "ik houd van jou" erop. Het is even zoeken voor we de Nederlandse versie hebben gevonden. 


De Metro brengt ons naar Gare St. Lazare en van daaruit wandelen we richting ons hotel. Onderweg kijken we of we een leuke bistro kunnen vinden en dat wordt Bistrot d'Edmond. 


Hier bestellen we nems om te delen als voorafje en dan kies ik de daurade. Kai neemt de salade met geitenkaas. 

Moe en voldaan lopen we terug naar het hotel. Daar praat ik bij met Rick en Kai doet nog wat werk. Ik denk dat ik eerder ga slapen dan Kai. Morgen onze laatste volle dag in Parijs. Eens kijken wat die gaat brengen. 


6 reacties:

Petr@ zei

Mooi dat je van je gescheurde biljet af bent. Ik kon me al niet voorstellen dat het een probleem zou geven.

Wat een bijzondere graven zijn er te vinden op die begraafplaats. Ik heb het zelf nooit bezocht.

Veel plezier vandaag, je laatste dag in Parijs!

Anoniem zei

Wat hebben jullie de afgelopen weken veel gezien. Ik heb met belangstelling je blog gelezen en je foto's bekeken . Heel veel herinneringen aan Parijs. Heerlijk om die Parijse sfeer weer te proeven.
Wens je een goede vlucht terug naar Washington. Rick en Orion staan vast met smart op je te
wachten.
Geniet van laatste uurtjes in Parijs.
Groetjes Wil

Marion2 zei

Jullie halen echt alles uit de dagen! Zo leuk dat je ook nog echte quality time hebt met Kai.

Petra zei

@Petra - Ik heb iets met historische begraafplaatsen

Petra zei

@Wil - ik heb ook weer erge zin om naar huis te gaan

Petra zei

@Marion - dit is ook zo'n leuke stad!