Onze webcam

Cul-de-sac Cam

zaterdag, april 15, 2023

Dag 9 Londen en Parijs: Sainte Chapelle

Het regent als we om kwart voor acht uit het hotel komen. Hopelijk wordt dat later op de dag beter. 

We lopen weer naar Cafe Le Royal en dit keer bestel ik een omelet met tomaat, kaas en champignons. Het is zo groot dat ik het bij lange niet opkrijg. 

Na het eten banen we ons een weg door de koude regen naar Sainte Chapelle. We hebben kaartjes voor negen uur en kunnen meteen naar binnen. 

De pracht van de glas in lood ramen in deze kerk is niet met woorden te beschrijven en ook foto's geven het niet perfect weer. 

We zijn veertig minuten bezig met kijken en fotograferen. Zo mooi is het, als het niet opeens super druk was geworden waren we misschien langer gebleven. 




























Vandaag staat Montmartre op het programma. We lopen eerst naar de Moulin Rouge en daarna drinken we koffie bij Cafe Les Deux Moulins. 

Tot mijn schrik zie ik dat mijn biljet van vijftig euro doormidden is gescheurd. Geen idee of dat nog wat waard is nu. 








We klimmen verder naar boven naar Place du Tertre. Daar vragen we een tafeltje buiten bij La Mere Catherine. We hebben zo zicht op de kunstenaars. 

Net als gisteren bestel ik uiensoep en steek de tafel naast ons aan omdat het er zo lekker uitziet. Dat is het ook. Maria neemt een salade met geitenkaas. 







Dan is het tijd voor de Sacre Coeur, nog een favoriet van mij. We kunnen vrijwel meteen naar binnen. Prachtig al die mozaïeken met goud! 

Als we het allemaal bekeken hebben gaat Maria nog omhoog in de koepel. Ik neem van de gelegenheid gebruik om een geldautomaat op te zoeken. Zonder die vijftig euro heb ik opeens te weinig contant geld. 
















Intussen appt Kai dat zij aangekomen zijn en ze gaan eerst naar het hotel. Ik ga St. Pierre de Montmartre binnen. 

Dit is een Gotische kerk uit de 12e eeuw. Ze hadden toen geen verwarming en dat hebben ze nog steeds niet. Het is steenkoud in de kerk. 



Als Maria komt ben ik dan ook helemaal verkleumd. We gaan Cafe La Boheme tegenover de kerk binnen en daar bestel ik een antigrippe (hete grog) en Maria een thee. Eindelijk ontdooi ik wat. 

Net na vieren komen Kai en Raquel aan lopen. Het is een fijn weerzien en Kai heeft Maria al jaren niet gezien. 

We lopen wat door Montmartre en Maria koopt een paar schilderijtjes. Ik koop vijf mini posters met de befaamde scènes, zoals Le Chat Noir, Aristide Bruant e.d.

Dan lopen we de heuvel af richting Seine. Het is nu zonnig en veel aangenamer. Het is een langere wandeling dan verwacht en als we in de buurt van onze hotels komen nemen we een pauze bij Bistrot Victoires. 






We gaan buiten zitten voor een drankje, maar we besluiten hier ook te gaan eten en verhuizen daarvoor naar binnen. 

Het eten is heel goed en goedkoop. Kai weet te vertellen dat de bistro's goed en betaalbaar eten voor de gewone mens serveren. 

Mijn zalm tartaar is een grote portie en lekker vers. Maria heeft een tartine en Kai en Raquel de veggie burger. Voor ons vieren is het 72 euro. Daarvoor kun je in ons gebied absoluut geen maaltijd voor vier plus drankjes krijgen! 

Het loopt tegen achten als we afscheid nemen. Het is leuk dat Maria Kai en Raquel ook ontmoette. 

Op de kamer pakt Maria in, want haar taxi zal om acht uur morgenochtend voorrijden. Ik heb meer tijd, maar moet morgen ook van hotel verhuizen. 

Zo komt de reis met Maria tot zijn einde. We hebben heel veel gezamenlijke herinneringen gemaakt. Ik ben ook heel dankbaar dat ik zo met een vriendin kan reizen. Het is zo gezellig! 

4 reacties:

Reny zei

Sainte-Chapelle ziet er prachtig uit, ik heb het in mijn mapje "Parijs" genoteerd net als de door jou genoemde restaurants, altijd leuk om tips te krijgen voor een volgende trip.

Heerlijk dat je weer herenigd met met Kai en Raquel , maak er nog een mooie tijd van !

Anoniem zei

Montmartre het hart van Parijs. Zulke fijne herinneringen daaraan.Vooral de Moulin Rouge . Al weer 30 jaar geleden dat ik er kwam. Snelle verbinding vanuit het 10e arr.
met de metro naar Place Pigalle.
Wat zijn die jaren omgevlogen. Maar we hebben de foto's nog.
Fijne dag, Wil

Petra zei

@Reny - Sainte Chapelle is echt een must.

Petra zei

@Wil - Montmartre is inderdaad heel erg leuk