Onze webcam

Cul-de-sac Cam

zaterdag, februari 03, 2024

Dag 3 New Orleans: Parades, musea en heel veel regen

We weten dat het weer vandaag niet mooi gaat zijn en slapen daarom lekker uit. Het is al na negenen als we op zoek gaan naar ontbijt. 

We lopen naar Cafe Beignet op Decatur Street en daar staat een flinke rij. Toch hebben we al gauw een tafeltje dat ik bezet houd terwijl Rick ons eten bestelt. 

Hun ijs cafe au lait met amandelmelk is heerlijk en de omelet met rivierkreeftjes ook. Rick heeft zijn koffie warm besteld en dezelfde omelet. 

Inmiddels regent het buiten en daar hebben we niet genoeg op gerekend. We kopen daarom poncho's bij een van de souvenir winkels. 




Rick wil daarna graag een stukje langs de Mississippi wandelen, maar dat wordt gewoon misere met harde wind en regent. Na een snelle foto van schepen op de rivier duiken we de Riverside Mall in. Dat is nu een outlet mall. 

Mijn jas is redelijk waterdicht, maar Rick heeft alleen zijn skijack mee en dat is veel te warm. Hij gaat op zoek naar een regenjack en vindt dat bij Beach House. 

Daar koop ik ook een poncho, want die ik heb is niet zo fijn (die poncho blijkt later nog erger te zijn) en Rick een paraplu. 


We zien dat een van de parades nu vlakbij is. Ik moet alleen naar de wc en daarvoor duiken we even het Harrah's casino in. 

Terwijl hij op mij wacht ziet Rick dat een van de machines $240 krediet heeft. Hij denkt dat het niet mogelijk kan zijn en speelt een keer. Het krediet gaan naar beneden dus het is gewoon geld dat iemand erin heeft laten zitten!

Er is nergens een speler te bekennen en Rick drukt op de knop om het geld uit te laten betalen. Hij krijgt een bon voor $231, want zijn ene spelletje kostte $9. 

We brengen het naar de kassa, nog steeds niet zeker of het echt is, maar er komt inderdaad $231 uit de machine! Daarvan kunnen we vandaag fijn leven. 

Een paar blokken verderop vinden we een heel goede plek om de parade van de Krewe of Pontchartrain te kijken. Alle parades hebben een thema en we hebben al gauw door dat die van deze Krewe "heet" is. We vangen weer een heel aantal kettingen en ik krijg een plastic beker toegeworpen. Het zijn leuke souvenirs. 









Als deze leuke parade voorbij is lopen we naar Canal Street. De tweede parade van vandaag komt al gauw. Dit is de Legion of Mars met een militair thema. Eerst rijdt er een stroom versierde jeeps langs en dan zien we een aantal van hun praalwagens. Ook hier krijgen we weer van alles toegeworpen.







Het loopt intussen al bij enen en we hebben wel genoeg parade gezien. We hebben geluk dat het weer meewerkte, want het drupte slechts een beetje. We hebben op dat moment geen idee wat ons te wachten staat.

Op zoek naar een restaurant voor de lunch vinden we een paar stoelen open aan de bar van Curio. Daar delen we een gegrilde worst van alligator vlees. Dan heb ik de caprese salade met gegrilde garnalen en Rick de Caesar versie daarvan. Het smaakt ons zeer goed.

Inmiddels is de motregen overgegaan in regen. We gaan even terug naar het hotel om onze parade spullen naar de kamer te brengen. Dan nemen we een taxi naar het Backstreet Cultural Museum. Dit is heel interessant over de geschiedenis van de zwarte Indianen hier. 

Die zijn een mengelmoes van de oorspronkelijke bewoners hier en de zwarte slaven en vrije zwarte bevolking. Ze hebben een heel interessante cultuur, gebaseerd op Afrikaanse rituelen. 

Ze maken de prachtigste kostuums voor hun parades. Die zijn allemaal met de hand gemaakt met honderden zo niet duizenden kraaltjes. 








De staf van een 17-jarige "queen", helemaal zelf gemaakt

Haar zelfgemaakte kostuum






We zijn hier zeker een uur om alles te lezen en de interessante rondleiding bij te wonen. Eigenlijk willen we niet weg, want nu plenst het! We roepen een Uber en laten ons naar het Voodoo Historic Museum brengen. 

Hier zijn we al vaker geweest, maar het blijft interessant om over deze religie te lezen. Hij is gebaseerd op het katholicisme, maar heeft zijn eigen beschermers. Die zijn gebaseerd op de katholieke heiligen. 




De gris gris waren een zakje van wat materiaal, zoals botjes of kruiden om de drager te beschermen. Natuurlijk kennen we allemaal de voodoo pop, waar je spelden in kunt prikken om iemand pijn te laten hebben. Dat is echter helemaal niet de bedoeling. Die poppen werden juist gebruikt om mensen te helen of helpen. 


De regen klatert uit de hemel. Dat gebeurt in ons gebied ook, maar dan zitten we binnen. Nu moeten we wel lopen. We gaan naar Bourbon Street en Jean Lafitte's Blacksmith Bar. Daar is het enorm druk en daar hebben we geen zin in.

Dan lopen we maar verder naar Pat O'Brien's. De zo gezellige Bourbon Street van gisteren is nu vrijwel leeg. Alleen mensen zoals wij trotseren de zondvloed. Het onweert er ook nog bij. Bij Pat O'Brien's is er gelukkig plaats aan de bar.

Rick bestelt zijn begeerde hurricane waar deze bar bekend om is. Die is mij te zoet en ik bestel een mint julep. Dat is een van mijn favoriete drankjes en hier maken ze hem goed. Dit weer verbroedert en we praten met mede kletsnatte bargasten. 


Na een tijdje kunnen we er niet onderuit, we moeten terug naar het hotel. Wat een miserabel weer is dit! We komen doorweekt aan en hangen alles zoveel mogelijk overal om te drogen. We doen droge kleren aan al weten we dat die straks ook nat gaan worden. 

Gelukkig is ons restaurant niet ver weg. We hebben gereserveerd bij Bourbon House en onze tafel is gereed. We delen boudin balls en een muffaletta flatbread, allemaal erg lekker. 

Dan neemt Rick de shrimp & grits, een typisch zuidelijk gerecht, en ik de gegrilde oesters en een kleine salade. Het is smakelijk en de bediening heel attent. 

Terwijl we daar zitten gaan alle telefoons in het restaurant af met een alarm. Er is een "flash flood warning". Dat is niets nieuws voor ons, maar gewoonlijk hoeven we er niet doorheen te lopen. 

Dauphine Street is helemaal overstroomd. Er staat zeker zeven centimeter water op de straat en we hebben geen keus, we moeten er doorheen lopen. 

Dat betekent kleddernatte broeken, sokken en schoenen, hoewel mijn Dansko klompen het redelijk droog houden. In een hotelkamer is het niet makkelijk plaatsen te vinden om kleding te drogen. Hopelijk gaat dat toch lukken. 

Ondanks de regen was dit ook weer een fantastische dag. Ik ben zeer geinteresseerd in de cultuur hier en we hebben veel geleerd. Morgen schijnt het mooier weer te horen dus dat is wel fijn. 
Onze buit van vandaag 


12 reacties:

Reny zei

Wat jammer van het weer maar zo te lezen hebben jullie toch een heerlijke dag gehad.

Ik vind het zo'n leuke traditie.....dat kettingen gooien.

Wij zijn geen museum gangers maar dat Backstreet Cultural Museum zouden wij ook interessant vinden, wat een prachtige kostuums.

Super dat Rick dat geld heeft gewonnen, kan hij wel een Hurricane voor bestellen, ha ha ha.

Anoniem zei

Balen van het weer zeg, maar weer veel gedaan. Ik ben ook heel geïnteresseerd in de geschiedenis, wij gaan naar locals en doen eigenlijk elk bezoek wel enkele musea. Ik ben echt verliefd op deze staten. Tot nu toe telkens een fantastische ervaring.
Hopelijk heb je vandaag deoog weer!

Groetjes Suus

Anja L. zei

Jammer van die regendag.
Wat een prachtige kostuums zeg, wat een werk moet dat geweest zijn.
Ik hoop dat jullie kleren en schoenen droog zijn geworden.
Fijne zondag.

Petr@ zei

Wat een interessante stad! En prachtig, die handgemaakte kostuums.
Hopelijk hebben jullie de kleren droog kunnen krijgen en blijft het vandaag droog.

Joke zei

Wat een mooie kostuums die handgemaakte,daar zitten maanden of jaren en vele uren werk aan.
Geweldig om te zien... Dat kralen gooien,zag ik al vaker in de Bourbon Street,
waarom word dat gedaan? Zit daar een verhaal achter?

Heb even gezocht,of ik nog een plaatje kon vinden van die man ,die die handstand maakt in de Bourbon Street.
En ja,ze zijn wel niet zo scherp,maar wel te zien… trek ze maar wat groter,dat deed ik al,maar komen evengoed kleiner over.
dus bij deze:

Nr 1 https://ibb.co/5cp27ZB

Nr 2 https://ibb.co/zF6G8yk

Groetjes Joke

Anoniem zei

Ken je de tv serie Treme? Die gaat over hoe New Orleans na Katrina weer probeerde op te bouwen. Met veel goede muziek en veel over de kostuums en de optochten etc. Echt een aanrader! Groet, Ellen uit Friesland.

Petra zei

@Reny - Rick is ook geen.museum.mens, maar die twee zijn echt interessant en duren niet uren.

Petra zei

@Suus - probeer ook een Indian practice bij te wonen. De bar waar die gehouden worden alleen al!

Petra zei

@Anja - het heeft de hele dag geduurd, maar alles is droog

Petra zei

@Petra - deze stad heeft zo'n interessante geschiedenis en zo uniek

Petra zei

@Joke - ik ben hem nog niet tegengekomen

Petra zei

@Ellen - Nee, maar die gaat wel op ons lijstje