Onze webcam

Cul-de-sac Cam

zondag, december 04, 2022

Over Gouda en Utrecht

We blijven wat langer liggen, want ons eerste doel gaat pas om tien uur open. Toch zijn we om half negen klaar om te gaan ontbijten. 

Het smaakt ons weer zeer goed. Ik probeer een zadenmengsel met wat melk en dat is heerlijk. Ik ga eens kijken of ik dat ergens kan kopen. 

Rond half tien gaan we op weg naar het Panorama Mesdag. Hier ben ik vroeger vele malen met mijn opa en oma geweest. Voor Rick is het de eerste keer en voor mij dus ook alweer heel wat jaren geleden. 

Het is zo'n openbaring als je boven aan de trap komt, dat immense schilderij. Je hebt echt het gevoel bovenop de duin te staan. 

Op mijn telefoon volgen we de rondleiding, die bepaalde details uitvergroot. Al met al zijn we er een goed half uur mee zoet. Het doek is 14 meter van waar wij staan. 








Rick wil toch heel graag een oplader voor zijn laptop en Cool Blue blijkt die te hebben. Nu moeten we nog een 220-110 stekker vinden. 

We hebben vanmiddag met de familie afgesproken in Utrecht en omdat Gouda op de weg ligt gaan we daar een bezoek brengen. 



Rick is net als ik dol op Goudse kaas, dus de stad zegt hem zeker wat. We parkeren de auto en betalen bij de geldautomaat. 

Net als we dat gedaan hebben komt een vriendelijke man naar buiten om te vertellen dat parkeren op zondag gratis is. Wij hebben de stadskas dus even gespekt. 

We lopen naar de Markt en het sneeuwt zowaar een beetje. We zien meteen een leuke kaaswinkel. Daar gaan we op de terugweg wat kopen. 



Eerst gaan we het Kaas Museum in de Waag bezoeken. We krijgen een audiotour, die zeer leerzaam is. Niet alleen horen we van alles over kaas, maar ook over de geschiedenis van de stad, de Goudse kaarsen en pijpen. 







Aan het einde van de rondleiding doen we een interessante kaas proeverij. De man weet er heel veel vanaf. 

Het is tijd voor het middageten. We kiezen Swing en bestellen daar beiden het Goudse twaalfuurtje. 

Dat komt met een kom Goudse kaassoep, kaaskroket en gebakken ei met een plak Goudse kaas. Het is ontzettend lekker, maar heel machtig. Het gaat dan ook niet helemaal op. 


Na het eten lopen we nog wat rond. We kopen een echte Goudse kaars in een klein winkeltje. Dan kies ik bij het kaaswinkeltje een stuk kaas met olijf en tomaat en eentje met wilde paddestoelen. 








Leuke kastjes naast de deuren. 

Dan stappen we weer in de auto en stellen Waze in op Hoog Catherine. Net na drieën parkeren we in de parkeergarage
 Springweg. 


We zijn hier dichtbij de Blunder stripboekhandel en ik kan het niet laten er even heen te gaan. Ik vertrek met twee Suske en Wiske's en een Jan, Jans en de Kinderen. 


Rick wil graag naar het Vredenburg om te zien of er kraampjes staan. Hij heeft geluk, want er is een kleine markt. 



Tot Ricks vreugde staat daar ook een poffertjeskraam. Hij bestelt een portie met poedersuiker en zonder boter. Nog een wens van Ricks lijstje vervuld. 

We gaan naar Orloff, het café waar mijn broers, zus en schoonzus zitten. Onderweg koopt Rick nog even een Oranje das bij Piet Snot. Nu heeft hij eindelijk een warme nek. 

Bij het café bestellen we een jonge jenever en een portie bitterballen. Langzaamaan schrapt Rick de dingen, die hij wil eten en drinken, van zijn lijstje. 

Het worden een paar gezellige uren. Rond zes uur rekenen we af en gaan naar Haarzuilens. Daar gaan we naar 't Wapen van Haarzuijlen om te eten. 

Het menu is jacht gericht en we bestellen eensgezind de hertenbiefstuk als hoofdgerecht . Rick heeft een erwtensoep vooraf en mijn oudste broer en ik delen een kaasplankje als dessert. 

Het is erg gezellig en we lachen veel, herinneringen ophalend van vakanties in onze jeugd. De band met mijn broers en zus is me alles waard en ik ben blij dat die zo sterk is. 





Het is al bijna negen uur als we afscheid nemen. Wij zullen hen niet meer zien deze reis. Het was heel leuk zo met zijn zessen. 

De rit terug naar Den Haag verloopt vlot. Moe, maar voldaan, het was weer een bijzondere dag. Morgen gaan we pas echt de toerist uithangen. 

13 reacties:

Anoniem zei

Wat een heerlijke dag hebben jullie weer gehad! Prachtig he, t Panorama van Mesdag. Ik ben er ook een paar keer geweest, en het blijft zo mooi en bijzonder.
Gouda is ook erg leuk, en vooral heerlijke kaas en mooie kaarsen.
Jullie hebben die extra koffer voor de terugreis wel nodig met alle leuke en lekkere aankopen!
Als wij op vakantie naar de usa gaan gaat er ook altijd een grote lege tas of koffer mee,die gevuld weer mee teruggaat.
Fijn dat jullie t ook zo gezellig hebben gehad met je broers en zus.
Ik ben benieuwd wat jullie morgen gaan doen.
Alvast een hele fijne dag gewenst!
Groetjes
Carla

Petr@ zei

Wat een fijne dag weer. Zo leuk dat Rick zo blij wordt van de Nederlandse lekkernijen.
Die kaas lunch klonk inderdaad erg machtig.
En wat grappig dat je hertenbiefstuk had. Dat heb ik ook gegeten vanavond.

Nel zei

Met heel veel plezier lees ik over jullie dagen in ons landje. Wat jullie allemaal doen, heb ik nog nooit gedaan. Ik ga deze zeker meenemen als we volgend jaar weer weekendjes weg gaan.
Wat fijn dat je zo een positieve invulling kunt geven aan deze toch moeilijke tijd. Dat je het zo fijn hebt met je broers en zus is iets om heel dankbaar voor te wezen.
Hoop dat de laatste dagen ook zo fijn zijn en dat Rick z'n lijstje kan weggooien woensdag. Geniet er nog van en alvast een goede terugreis, hoenblijk ook weer in die heerlijke stoelen in het vliegtuig.

Marion2 zei

Wat een leuke dingen doen jullie! En wat ontzettend fijn om zo gezellig te eten
en drinken met je broers en zus. Dat is toch goud waard.

Wij hebben ook verschillende zaden voor door de yoghurt, gezond en lekker.
De kaaslunch ziet er top uit. Sowieso het hele uitje naar Gouda. Ik ben nu
helemaal geïnspireerd er gauw eens heen te gaan.

Even een gokje, omdat jullie vandaag een toeristische attractie gaan doen:
Kinderdijk?

Tineke zei

Leuke dag hebben jullie gehad en heel dichtbij ons allemaal, we reden gisteren onder de rivier 'de Gouwe' door op de snelweg om sinterklaas bij onze dochter met gezin te gaan vieren.
Utrecht is heel bekend en Haarzuilens nog dichterbij.
En goed weer , wel koud; echt 'sinterklaas weer'.
Ik schat in dat Amersfoort je voor vandaag trekt en/of Amsterdam ; steden zijn met dit weer het handigst om te bezoeken.
Wij vieren vandaag weer sinterklaas; we spreiden het.
Fijn dat je zo met je broers en zus samen door kon brengen.

Anoniem zei

Geweldig dat je zo'n fantastische band met je zus en broers hebt.Leuk deze dagen met elkaar door te brengen.Vind dat jullie al aardig de toerist uithangen.
En dat is alleen maar leuk al die herinneringen ophalen en Rick kan genieten van allerlei lekkers.
Wij zaten gisteren aan de boerenkool ,dat vooral Cees doet denken aan vroeger. Hij heeft er van genoten.
En wat was vandaag vandaag jullie doel .?
Groetjes Wil

Petra zei

@Carla - ik denk dat we nog een tas of koffer nodig zullen hebben😂

Petra zei

@Petra - wat toevallig!

Petra zei

@Nel - wat een lieve reactie! Nederland is zo leuk. Ik heb het pas ontdekt nadat ik het verliet.

Petra zei

@Marion - Nee, noordelijker , maar wel molens

Petra zei

@Tineke ( Amersfoort inderdaad, ik heb niets met Amsterdam

Petra zei

@Wil - het staat allemaal in mijn nieuwe blog. Ik vind boerenkool ook zo lekker.

Anoniem zei

Weer zo'n gezellige dag. Bij een grote AH was je vast geslaagd in oliebollenmix.Ik heb die mix al in november voor Cathy gekocht.
Dat je Amersfoort zou gaan bezoeken had ik enigszins verwacht.Ook een hele gezellige stad. Ken je de Arnhemsesfraat.Daar woonde mijn vader, ze hadden een kapperszaak. Nog een fijne dag in Brussel,als de tijd het tenminste toelaat voordat jullie weer de de States vliegen.
Goeie vlucht en groetjes
Wil