Onze webcam

Cul-de-sac Cam

zondag, december 25, 2022

Over het Kerstweekend

Kerstavond

Rick verkondigde gisteravond vroeg op te willen staan en dat lukt hem goed. Ik vind half acht wakker worden wel vroeg genoeg. Rick heeft net zijn thee op als ik beneden kom.

Het vriest veertien graden met een fikse wind, waardoor het voelt als -21, en Rick is dan ook niet heel enthousiast om Orion uit te laten. Rillend komt hij terug, maar Rick is dan ook echt niet op het weer gekleed. Nu heeft hij zijn les geleerd en doet zijn skijas en muts op.

We vertrekken naar Vienna waar er maar een korte rij staat bij de Starbucks drive thru. Rick neemt zijn favoriete kalkoenspek broodje en ik de egg white egg bites. Ze kennen me nu en de nitro brew heeft zowaar vrijwel geen schuim. 

Rick gaat het glas in de glasbak gooien en dan naar Greenheart en Caffe Amouri voor mij en Kai. Bij Greenheart wil Kai de cashew chai en ik natuurlijk een fles Rooster. Bij Caffe Amouri heb ik een Mexicaanse pittige hete chocolade besteld voor Kai. Ik blijf in de warme auto, behalve om mijn dagelijkse Weathershot foto te maken. 


De dieren zullen het met dit weer ook wel koud hebben. We zien een prachtige vos met een dikke staart oversteken en een aantal meter verderop twee herten in een tuin. Het blijft bijzonder dat wild gewoon vlakbij ons huis. 




Thuis doe ik mijn cardio en zien de mooie specht in de bomen. Dat is dan weer het voordeel van kale bomen, de kleurrijke vogels zijn beter te zien. 
Wel inzoemen

Als ik klaar ben gaan we met zijn drieen verder met de puzzel. Die vordert zo heel goed, alleen denken we dat er een stukje mist. Hopelijk komt het onverwacht toch boven water. 

Na mijn douche schrijf ik de etiketten voor de "Santa" cadeaus. Ook die voor mezelf, want vroeger moest het natuurlijk altijd hetzelfde handschrift zijn. Die traditie hebben we nog steeds. Verder schrijf ik Ricks kerstkaart. 

Voor de lunch gaan Rick en ik naar Sweet Leaf. Hun in bladeren gewikkelde "kip club" wrap is nu mijn favoriet. Kai heeft liever een salade van Cava en die halen we ook op. 

Rick pakt de laatste dingen in en nu ligt alles voor degenen, die morgen met ons vieren, onder de boom. De pakjes voor de tweede lichting met Katja, Kevin en Fiona komen later. 

Rick en Kai gaan proberen oude familie filmpjes te digitaliseren. Jammer genoeg is dat niet makkelijk, maar het is wel heel leuk ze weer te zien. De stemmetjes van de kinderen toen ze klein waren horen is zo bijzonder. 

Voor ons kerstavond buffet maak ik het charcuterie plankje en Rick en ik leggen de andere lekkernijen klaar. Ondanks dat we maar met zijn vieren zijn willen we er toch iets feestelijks van maken. 

Saskia heeft ontzettend goed verkeer gehad en komt al om tien voor half zes binnenlopen. Het is altijd weer een opluchting als de kinderen zulke lange ritten veilig volbrengen. Saskia heeft vandaag 730 kilometer achtereen in haar eentje gereden. 

We dekken de tafel gezellig en leggen dan de schalen neer. Het smaakt allemaal heel erg lekker! We zijn alleen de gerookte zalm vergeten, maar er is meer dan genoeg zonder. Die zalm komt wel op met lunches e.d.



Traditiegetrouw verplaatsen we ons na het eten naar de voorkamer. Daar liggen ten eerste de Kerstavond nieuwe pyjama's onder de boom. De mannen krijgen een pyjamabroek, die van Kai geruit, die van Rick met Scooby Doo. Saskia krijgt een pyjama met korte mouwen en korte broek, die zij graag wilde. 

Rick verrast mij met een pyjama met lange en korte broek en topje met lange mouwen. Perfect, want ik slaap zelden met een lange broek aan, maar zit in de winter wel graag in een lekker warme pyjama broek beneden. 


Mijn vriendje is er weer

Na het uitpakken verkleden we ons in de nieuwe pyjama's en gaan dan verder met de cadeautjes van mijn zus en schoonzus. 

Mijn verwennerijen zijn oorbellen en het boek "Curious Minds" van mijn zus en een vijver voor Fairyville, handschoenen en een handverwarmer van mijn schoonzus. De anderen zijn ook zeer tevreden. 

Dan gaat Saskia naar boven om haar cadeautjes in te pakken. Wij volgen Santa via Norad en kijken een deel van The Grinch. Tegen elven gaan de kinderen naar boven en spelen Rick en ik "Santa". Dan zoeken wij ons bed ook op. 

Kerstdag

We blijven wat langer liggen dan gewoonlijk en Rick staat om acht uur op. Hij wil altijd tijd hebben om alles beneden perfect te maken. Hij ruimt de keuken op en zet koffie en na een half uurtje mogen Kai, Saskia en ik beneden komen. 

Arme Kai heeft weer niet goed geslapen van het hoesten. Ik beloof hem vanmiddag naar een apotheek te gaan voor hoestdrank, die ook helpt met slapen. We doen het vandaag toch heel rustig aan, dus Kai kan rusten wanneer hij wil.

Na onze koffie of thee ingeschonken te hebben, de mijne met wat eggnog, beginnen we aan de stockings. Soms doen we die allemaal tegelijk, maar omdat we vandaag maar met zijn vieren zijn openen we om de beurt iets. Kai geniet zienderogen, want de laatste keer dat hij hier was met Kerst was 2018.

Natuurlijk worden we allemaal weer flink verwend. Mijn "Santa" cadeau is een zichzelf schoonmakende IRobot Roomba. Rick krijgt een espresso apparaat om capuccino mee te maken. 

Saskia wilde een ouderwets 35 mm fototoestel van Canon en de Kerstman bracht die. Voor Kai moest alles klein zijn, dus Rick, ehm Santa, heeft zijn cadeautje in een grotere doos gedaan om het wat te doen lijken. Er zit een terabyte extra opslag voor Kai's computer in. 

Ook de kleinere cadeautjes worden allemaal enthousiast ontvangen. Ik krijg een spacer voor mijn Pandora armband, een amaryllis bol, een remote control om telefoonfoto's te nemen (handig met selfies), een stofzuigertje voor mijn keyboard en een apparaatje om plastic zakken, zoals chips, mee te sealen. 

Warmly reminding nummer 1 vergt wat puzzelwerk voor we het begrijpen

Het is al half elf als we onze brunch gaan eten. Rick en Kai hebben kerststol en Kai maakt er een boterham met ei bij. Saskia geniet van haar veganistische kaneelbroodjes en ik maak een eiwit wrap met spinazie, gerookte zalm en ei. Daarbij drinken we een "poinsettia", prosecco met cranberry juice. 

Na het eten is het tijd voor de cadeautjes onder de boom. Saskia is gekleed als Santa en werpt zich op om uit te delen. Van Saskia krijg ik een perfect ingepakt pakje, zij heeft Ricks inpakkunsten geerfd. Er zitten een paar met vlinders beklede lampjes voor langs ons voetpad in. 

Daarna verrast Kai me met een pakket om glas mee te etsen en een grote regenboogkleurige Starbucks beker. Die liet Katja mij zien, zij drinkt er de hele dag water uit. Ik kan er 's ochtends ook mijn nitro brew in gieten. Ik denk niet dat de cafe's het vooralsnog in die bekers schenken, ooit moet dat wel het geval worden. 

Van Rick krijg ik een nieuwe tas, die onder vliegtuigstoelen past. Mijn oude zit met plakband aan elkaar en ik ben daar zo dol op dat ik lang heb gewacht een nieuwe te vragen. Baggallini maakt het oude model niet meer, maar deze is door cabine personeel ontworpen en krijgt veel goede recensies.

Verder maak ik pakjes open met daarin een warme pet, die je oren beschermt, maar wel een paardenstaart doorlaat en met een ventilator, die je om je nek hangt, handig voor warme rondleidingen. Er is ook een schattig feetje voor voor op de stoep en een telescoop ding waar ik ook mijn telefoon mee kan gebruiken. 

Natuurlijk zijn Orion en de katten niet vergeten en hebben cadeautjes gehad. Saskia's katten zijn nogal kieskeurig en trekken hun neuzen op voor hun cadeautjes en snoepjes. Zorro en Orion tonen zich daarentegen dankbaar. 

Als de cadeautjes uitgepakt zijn gaat Rick zijn espresso machine installeren. We krijgen allemaal een kop met capuccino en die is heerlijk! Daarna hangen Rick en Kai met vereende krachten het tv'tje in de keuken. Daardoor hebben we zoveel meer plaats opeens! Die andere tv was veel te groot. 

Kai en Rick gaan naar Walgreens om te kijken of ze iets voor Kai's hoest kunnen vinden. Intussen heb ik voor de zekerheid al een bestelling gedaan bij Amazon Fresh, die morgen tussen 5 en 7 uur 's ochtends bezorgd zal worden. 

Walgreens heeft alles waar ze naar zochten gelukkig. Ik gun Kai eindelijk een goede nachtrust. Ik annuleer de Amazon Fresh bestelling, maar het is wel heel fijn dat het bestaat. 

De dag vliegt voorbij. Voor we aan het avondeten beginnen zetten we mijn Roomba nog op en die zuigt alvast een gedeelte van de vloer en maakt zichzelf dan schoon. Een ideaal ding dat ik van verre met een app kan aan- en uitzetten. 

Voor ons kerstmaal maak ik een krab cocktail met mijn eigengemaakte saus van mayonnaise, ketchup, Worcestershire saus en een scheutje cognac. Dan snijd ik de wortels in stukjes en besprenkel ze met olijfolie, zout en peper. Die leg ik op de helft van een bakplaat. De andere helft wordt door krieltjes met olijfolie, rozemarijn en zout in beslag genomen. 

Als die in de oven zitten maak ik de baby bok choy klaar. Ik volg een heel simpel recept van Martha Stewart met olie, knoflook, gember en soja saus. Rick ontfermt zich intussen over Saskia's veganistische gehaktballen en de ham. 

Op Kerstdag dek ik de tafel altijd met onze speciale kerstborden. We hebben er met kerststerren en cardinaaltjes. Die laatste vind ik het leukst. Gelukkig zijn al mijn gerechten goed gelukt en zelfs Rick vindt de bok choy lekker. Fijn, dan kunnen we het vaker eten. 

De ham is een verhaal op zich. Daar hebben we terecht voor in de rij gestaan. Ik heb werkelijk nog nooit zo'n lekkere ham gegeten. Niet voor niets is het zo'n populaire keten! Het is een kerstdiner dat we nog weleens willen maken. 

Kai en ik genieten nog van een mini dessert, de anderen wachten tot later. Kai heeft de mini tiramisu en ik de mini drie kleuren chocolade mousse. Ik vind die van mij heerlijk, Kai is wat minder gecharmeerd van de tiramisu. Later geniet Rick van een mini tom pouce waar hij dol op is. 

De anderen gaan in de basement wat spelletjes spelen, maar helaas is mijn hoofdpijn terug en ik ga in mijn luie stoel kookshows kijken. Het was zo'n leuke dag met relatief weinig pijn, dus ik baal dat het terug is. Hopelijk is het morgen weer weg. Ik hoop dat iedereen een fijne Kerst had en een goede week gewenst!

7 reacties:

Reny zei

Gelukkig is Saskia's reis goed verlopen.

Zo te lezen hebben jullie een heerlijke Kerst gehad met lekker eten en mooie cadeaus.

Ik hoop dat Kai zijn hoestdrank gaat helpen. Mocht dat het geval zijn, wil je dan de naam hier delen (of in een privé bericht sturen). Dan kan ik dat tijdens onze reis van volgend jaar meenemen!

Geniet van jullie tijd samen!


Sonja zei

Wat een gezellige dag zo samen. Jullie zijn allemaal flink verwend door Santa. Kerst in Amerika is onovertroffen.
De etiketten zien er prachtig uit, wat kun jij mooi schrijven.
Veel plezier de komende dagen!

Anja L. zei

Wat een gezellige dagen hebben jullie gehad. En jullie zijn goed verwend door Santa. Ik zag mooie modellen bij Bagalini, het lijken mij fijne tassen. Ik heb een hele fijne reistas van Kipling.
De vertaling van gebruiksaanwijzingen zijn vaak lachwekkend en je moet puzzelen om te begrijpen wat er wordt bedoeld.
Gelukkig hebben jullie relatief weinig last van de storm gehad.
Jullie kerstdiner klonk lekker met voor elk wat wils. Leuk ook di mini desserts.
Wij gaan vanmiddag bij mijn moeder het kerstdiner koken. We houden het vrij simpel, varkenshaas in een ginger ale saus met wat aardappeltjes en groente en als toetje een klein chocolade taartje met vanille ijs.
Fijne maandag.

Marion2 zei

Wat een gezellige dagen hebben jullie met elkaar gehad. Zo moet Kerst zijn.
Jammer dat Katja en haar gezin er niet ook waren, maar dat komt ongetwijfeld
helemaal goed.

Wat kun jij prachtig schrijven, zeg. We hebben ooit een kerstboomversiering
laten maken in Florida met onze namen erop. Dat was ook zo mooi geschreven.
Jij zou dat ook perfect kunnen.

Wat een geluk dat jullie niet zo'n last van de sneeuwstorm hebben gehad.

Petr@ zei

Gezellig om Kerst weer met Kai te kunnen vieren. En jullie hebben altijd leuke tradities.

Wij hebben Kerstavond ons kerstdiner gehad en gisteren een avond met een charcuterie plank. Normaal doe ik dat andersom maar mijn oudste zoon moest op tijd weg gisteren want is vandaag naar Barcelona vertrokken. Mijn jongste zoon moet werken maar kan vanavond na het werk mee eten bij zijn oma. Vanavond eten we dus vrij laat, maar zo heeft hij toch nog een beetje Kerst viering.

Anoniem zei

Gezellig zo samen Kerst te kunnen vieren.Jullie zijn weer goed verwend door Santa.
Voor mij was het ook een gezellige Kerst, voelde na jaren van afwezigheid weer zeer vertrouwd.Na de voorbereidingen van ons kerstdiner geen zin meer om te koken dus werd het gewoon een kop soep met stokbrood.Daarna onze cadeautjes uitpakken.Dochterlief heeft me goed verwend : een warme dons coat,kerstpyama,, cashmere trui waren de wensen die werden vervuld.
Het Kerstontbijt bij vrienden was typisch Amerikaans met o.a. gebakken aardappelen met groenten..Ook daar weer cadeautjes uitpakken waarbij ik van mijn vriendin een schattig poezenbeeldje kreeg. Zodat je altijd aan me denkt als je weer thuis bent.
Toen was het tijd om ons diner klaar te maken. Appetizers gevulde dadels,mozzarella sticks en kaasplateau , hoofdgerecht rib roast en gevulde varkensrollade, boontjes,caramelworteltjes en een gemengde bietensalade, daarbij een aardappelgratin . Als dessert mini cheesecake, chocolademousse en mini pecantaartjes
Iedereen heeft ervan genoten.En we kregen de goedkeuring van onze vriendin,die chefkok is.Cathy en ik zijn tenslotte maar amateurkok. En deze gezellige dag was omgevlogen.
Groetjes Wil

Petra zei

@Reny - Ik heb je een pb gestuurd.

@Sonja - Dank je voor het compliment. Mooi schrijven is een hobby van mij, ik heb ook een tijd calligrafie gedaan, moet ik weer eens gaan doen.

@Anja - Mijn handtas is ook Baggallini. Ik vind ze ook fijn omdat ze zo licht zijn.

@Marion - Ik vind mooi schrijven erg leuk.

@Petra - Zo'n charcuterie plank is makkelijk, lekker en oogt goed.

@Wil - Ik ben zo blij voor je dat je weer als vanouds met Cathy hebt kunnen vieren!