Onze webcam

Cul-de-sac Cam

woensdag, juni 07, 2023

Over luchtkwaliteitswaarschuwing Rood

Meteen zie ik het bij het opendoen van mijn ogen. De oranje gloed van de zon, die door de rook in de atmosfeer wordt veroorzaakt. Vandaag is er zelfs een luchtkwaliteitswaarschuwing Rood, die hadden we voor het laatst in 2011. 

Onze plaatselijke meteoroloog zegt dat hij nog nooit zoiets heeft meegemaakt door rook van bosbranden. Ten noorden van ons is het nog erger. De foto's van New York zien er apocalyptisch uit en ook bij Katja en mijn broer in Ottawa is het zo wazig. Onze temperatuur is zelfs lager erdoor. 

Na mijn ontbijt is Rick klaar om naar Starbucks te gaan. We gaan naar het Pan Am Center cafe en dan zet Rick mij thuis af. Hij heeft vanochtend een bijeenkomst op kantoor. 
Mijn sporten bestaat vandaag uit cardio en een kwartier HIIT via mijn app. Omdat ik zo vroeg begon ben ik al om kwart voor tien klaar. Ik probeer even buiten te zitten, maar mijn ogen branden en ik moet hoesten. 

Dan maar binnen mijn Duolingo lessen doen. Voor ik het weet is het bij twaalven en ik wil vroeg lunch eten, omdat de schoonmaakploeg tussen een en half twee komt. Ik haal een salade van Subway en wordt weer heel vriendelijk begroet door de eigenaar.

Rick is inmiddels thuis en hij gaat wachten op de mensen, die de achterkant van ons huis schoon gaan spuiten. Dat is heel hard nodig! Daarbij gaan ze ook mijn hangmatstoel schoonmaken. Ik ben benieuwd. 

Na het eten ga ik eerst naar het zwembad om te lezen, maar dat is gesloten vanwege de rook. Dan rijd ik naar het centrum van Vienna en loop wat rond om foto's van bloemen te maken. Een vriendelijke man spreekt me aan en vraagt of ik de namen van de planten weet. Van de meesten niet, maar niet getreurd ik heb een plantenidentificatie app. 

Nadat we de meesten geidentificeerd hebben neemt hij afscheid en fietst weg. Hij fietst niet zo snel, maar er zijn hardlopers en racefietsers op het W&OD pad. Dat wordt sterk afgeraden. Veel andere mensen hebben een N95 mondkapje op dat helpt tegen de rookdeeltjes. 





In de verte zie ik een paar bankjes en ga die fotograferen. De rook maakt dat mijn keel heel droog wordt. Ik loop naar Caffe Amouri, bestel een chai thee en ga een tijdje zitten lezen. 





De luchtkwaliteit in ons gebied (blauwe stipje) en Katja's gebied (paars)

Voor ik naar huis ga koop ik benodigdheden voor ons avondeten bij Whole Foods. Rick sms-t dat de ploeg, die het huis schoon spoot, ook vertrokken is. Ik ga bij thuiskomst meteen kijken en onderstaande foto is voor en na. Een heel groot verschil is het!

Voor ons avondeten grilt Rick biefstuk kabobs en we hebben er tater tots en een salade met tomaatjes, cornichons, zwarte olijven en mini Peruviaanse zoete pepertjes bij. Ondanks dat de temperatuur heerlijk is eten we toch maar binnen. 

Deze rook zal morgen net zo erg zijn en ook vrijdag en zaterdag blijven hangen. Pas zondag verandert de windrichting en zal het weg zijn. 

5 reacties:

Anja L. zei

Verschrikkelijk die bosbranden in Canada. En wat een overlast is er van de rook.
Jullie huis ziet er weer netjes uit, hoe is je stoel geworden?
Fijne donderdag.

Petr@ zei

Wat een verschil jullie huis na de schoonmaakbeurt, netjes hoor! Je stoel ook weer mooi schoon?

Heftig zeg, die bosbranden en dat jullie daar nog dagen last van hebben zo ver weg. Voor de wandelaars en fietsers op het W&OD pad kwamen de mondkapjes in elk geval weer van pas.

Anoniem zei

Ook hier zijn de bosbranden in Canada in het nieuws . We hebben kennissen in Nova Scotia wonen,ze zijn er niet blij mee. Gezichtsbescherming is dus heel belangrijk.Een gebied zo groot als Belgiƫ is getroffen,vermeldde het nieuws hier.
Wat een geweldige opknapbeurt van jullie achtergevel.
Fijne donderdag, Wil

Anoniem zei

Wat vreselijk, de bosbranden in Canada. En zoveel overlast ook, zelfs bij jullie. Ik hoop dat ze het snel onder controle krijgen.
Jullie huis ziet er weer eeg mooi uit na het schoonspuiten!
Geoetjes
Carla

Petra zei

@Anja - Mijn stoel ziet er ook als nieuw uit!

@Petra - De stoel ziet eruit als nieuw. Wij hebben vandaag ook mondkapjes gedragen.

@Wil - Inderdaad, het advies is mondkapjes dragen buiten.

@Carla - Het is een natuurramp en heel ongewoon in deze tijd van het jaar.