Onze webcam

Cul-de-sac Cam

donderdag, juli 25, 2019

Dag 5 Europa: Over Bern verkennen

Zoals de afgelopen dagen gaat Ricks wekker om kwart over zeven af. We doen snel wat kleren aan en gaan dan ontbijten.

We moeten even zoeken naar de eetzaal, want die blijkt op de eerste verdieping te zijn. Het ontbijtbuffet is weer lekker en inbegrepen. Als er gerookte zalm.is is het voor mij al goed!

De koffiemachine is even een leermoment want er staat Schale, Schale hell en Schale dunkel op. De vriendelijke serveerster legt uit dat het koffie met verschillende hoeveelheden melk betekent in het Zwitserduits.

Na onze douches gaan we op pad. Eerst naar het station waar Rick een latte haalt van Starbucks.  Hier zien we hoe duur Zwitserland is. De latte kost 7 frank, dubbel zoveel als thuis!


Dan wachten we tot Swisscom opent zodat Rick een simkaart kan kopen. Ik houd het bij mijn AT&T sim met ongelimiteerde data voor $10 per dag.

Het wordt vandaag weer 36 graden en ik heb eigenlijk niet de juiste topjes mee. Bij Orsay  vind ik voor weinig twee leuke, luchtige topjes waarvan ik er een meteen aantrek. Jammer dat die keten nog niet in de VS is.

Dan wachten we op Kai en Raquel die inmiddels klaar zijn met hun ontbijt. We ontmoeten elkaar bij de Gevangenisklokkentoren.

We gaan wat winkels in en fotograferen erop los bij de oude Zytglogge. Ook de fonteinen zijn erg leuk, hoewel de kindereter Rick vroeger begrijpelijk bang maakte.




Als we langs het Einstein huis lopen, kopen we kaartjes en gaan het bekijken. Einstein schreef hier de Relativiteitstheorie. Heel interessant allemaal!

We lopen verder en komen langs het mooie raadhuis en gaan even de kerk van St  Peter en St. Paul binnen. Bij een souvenir winkel koopt Rick een grote vlag van het kanton Bern. Dan lopen we de Aare over naar het berenverblijf.

Daar hebben we geluk want een van de beren zit vlak bij ons in het water. Daarna loopt hij weg het gewas in.

We zijn hier aan de rivier en zien er allerlei mensen in drijven. Hij stoomt heel snel.dus hier is zwemmen verboden. We gaan dus enkel pootje baden in het verrassend koude water.

Kai en Raquel besluiten vanmiddag naar een van de plekken waar je wel mag zwemmen te gaan. Perfect, want Rick en ik hebben een agendaatje af te werken.

Het is inmiddels lunchtijd en we strijken neer op het terrasje van restaurant Ringgeberg. Ik bestel de salade met mozzarella en de anderen ook lekkere dingen.
Mijn salade is enorm!

We zijn net op tijd klaar om te gaan wachten tot de Zytglogge om net voor tween gaat spelen. Dat valt wat tegen, kennelijk is het om twaalf uur het leukst. Kai moet nog wat werk afmaken en daarna willen ze gaan zwemmen.  We gaan dus even onze eigen weg.

Rick en ik gaan de 15e eeuwse kathedraal bekijken. Die is erg mooi, vooral het portaal. Binnen mag niet gefotografeerd worden maar ik neem een clandestiene foto van een van de gebrandschilderde ramen.

Dan lopen we terug naar het hotel. Onderweg kijk ik nog even bij Helen Kirchhofer waar ze Pandora bedels verkopen. Jammer genoeg niets specifieks voor Zwitserland.

In het hotel frissen we ons even op en halen dan de van  op. We gaan de stad uit en op zoek naar Gümligen waar Rick naar school ging. Rick heeft de adressen van vroeger van zijn vader gekregen.

Eerst gaan we naar de internationale school van Bern waar Rick heenging. We zien het oude gebouw waar nu een Zwitserse school in is gevestigd. Niet veel verderop ligt het moderne gebouw van de nieuwe locatie. Rick gaat kijken of er iemand is.

Hij heeft geluk en krijgt een jaarboek en een brochure over Gümligen mee. Dan is onze laatste bestemming het woonhuis. Dat ligt in Almendingen.

Alles is nog precies zoals Rick het zich herinnert. We stappen uit en maken foto's. In de verte zien we besneeuwde bergtoppen, maar het is heel heiig. Wat een prachtig uitzicht hadden ze!



We nemen een route binnendoor terug. Onderweg zien we allerlei zonnebloemvelden en komen door leuke dorpjes.

Terug in Bern lopen we even een Migros supermarkt door. Dat vinden we altijd leuk in vreemde landen om te zien wat voor levenswaren er te krijgen zijn.

Dan gaan we naar de Bährenplatz en bestellen een drankje op een terrasje. Kai heeft zijn telefoon op hun kamer laten liggen dus we weten helemaal niet wanneer ze terugkomen. Gek genoeg vind ik het eigenlijk best eng om helemaal geen contact te kunnen hebben. Het overgrote deel van ons leven was dat zo, maar we zijn al zo gewend elkaar ieder uur van de dag te kunnen bereiken.

Tegen zevenen laat Kai weten dat ze terug zijn. Ze gaan even douchen en komen dan onze kant op.
We nemen een tafel bij Gfeller maar helaas valt het eten hier erg tegen. Mijn zigeunersalade klonk veel spannender op het menu.  Het blijkt een saai iets met onsmakelijke worst en kaas te zijn.

De anderen vinden hun eten iets beter maar niet echt lekker. Vermijd dit restaurant dus, maar een positief punt is dat ze me eraan herinneren dat ik hier in Zwitserland Aromat moet kopen.

Op weg naar het hotel lopen we nog een winkel in waar Rick bier wilde kopen. Daar zie ik mijn favoriete grijze garnaaltjes in de ijskast maar ze zijn gesloten. Gelukkig is het sushi  gedeelte nog open en omdat het vis is mag ik het meenemen! Na de supersaaie salade is dit de perfecte snack voor op de kamer.

Rick en ik zijn weer heel blij met de airco in de kamer. We ontspannen wat en de kinderen komen, na de kathedraal bezichtigd te hebben, nog even spullen uit ons kluisje halen. Het was een volle dag en we hebben van Bern genoten. Morgen verder maar eerst lekker slapen.

Foto's van vandaag:




























































3 reacties:

Petr@ zei

Wat een heerlijke dag en wat een mooie stad is Bern!

Anja L. zei

Ja, Zwitserland is erg duur maar wel erg mooi!
Ik kan me voorstellen dat dat beeld Rick vroeger angst aanjaagde. Het is best een luguber beeld.
Wat leuk om al die dingen uit zijn jeugd te herontdekken.
Fijne dag vandaag!

Anoniem zei

Wat een leuke reis maken jullie weer! Hoe heet is het in Zwitserland? Hier is het op het moment 39 graden....

Groetjes Carla