Onze webcam

Cul-de-sac Cam

maandag, juli 29, 2019

Dag 9 Europa: Over een volle dag Lyon

Als Ricks wekker om kwart over zeven afgaat lacht ons een prachtig blauwe lucht toe. Het belooft een prima dag om de stad te verkennen te worden.


Het ontbijtbuffet in het hotel kost 28 euro dus als we ons klaar hebben gemaakt gaan we op zoek naar ontbijt. Dat valt tegen, we hadden gehoopt op zo'n typisch Frans cafe, maar dat vinden we niet. We hebben haast omdat we de van weg moeten brengen.

We besluiten dan maar McMuffins en koffie van McDonalds te halen. Niet idyllisch, maar wel praktisch.

Dan vragen we de sleutel van het busje en gaan op weg naar het vliegveld. Het is even zoeken naar Sixt. Fijn het nu gevonden te hebben dan weten we dat voor zondag.

Als we de nieuwe auto gaan ophalen blijkt dat Rick die voor morgen heeft gereserveerd. Maar niet getreurd, na tienen kunnen we terecht.

Aangezien het nog geen tien uur is nemen we de shuttle naar het vliegveld. Hier wil Rick zijn franken wisselen en een simkaart kopen. We stappen uit bij Terminal 2 maar alles blijkt in Terminal 1 te zijn. Een goede wandeling later vinden we wat Rick zoekt.

Met euro's en simkaart nemen we de shuttle terug naar Sixt. Daar krijgen we een blauwe Jeep Renegade. Nog net op tijd denk ik eraan om om een milieusticker te vragen. Er wordt wat vreemd gekeken maar ze drukken er een voor me af. Op mijn vraag of het dan wel nodig is, is  het antwoord dus nee.

We halen Raquel wn Kai op en rijden dan naar het hotel. Daar halen Rick en ik onze fototoestellen op. Vervolgens lopen we naar het gezellige steegje waar we gisteravond ook aten. Daar strijken we neer op het terrasje van Atelier d'Yvonne.

Hier hebben ze een lekker vegetarisch menu voor Kai en Raquel.  Ik neem de vissalade die weer heerlijk is.  Rick heeft de croque monsieur. Het menu van de kinderen heeft ook een dessert inbegrepen. Op de kaart staat cervelle de canuts. Ik bestel die typisch Lyonnaise kaas. Het is wat ze witte kaas noemen met bieslook en komkommer, erg lekker en fris. Het doet me wat aan tzatziki denken.

Daarna lopen we oud Lyon in en nemen de Funiculaire naar bovenop de heuvel. Daar lopen we naar de Romeinse ruines. Lyon (Lugdunum) was de hoofdstad van Gaulle. We zien twee goed bewaarde amphitheaters die nog steeds gebruikt worden. Er ligt ook nog heel mooi Romeins marmer. Verder zijn er wat overblijfselen van gebouwen te zien.

We wandelen verder naar de basiliek Notre Dame de Fourviere. Die is werkelijk schitterend, zowel van buiten als van binnen. We nemen er dan ook ruim de tijd voor.








Als we alle mozaieke en schilderingen gezien hebben gaan we naar de achterkant van de kerk. Van daaruit hebben we het mooiste uitzicht over Lyon. Heel erg de moeite waard en ook hier blijven we een tijdje genieten.



Dan lopen we naar beneden en snappen nu waarom Raquel aanraadde de funiculaire naar boven te nemen. De trappen lijken eindeloos! Mijn schoudertas en fototoestel voelen als lood op mijn schouders en halverwege kan ik wel huilen van de pijn.

Gelukkig neemt Rick mijn fototoestel en Kai mijn tas zodat ik veel lichter verder kan. Ik kan mezelf wel slaan dat ik mijn nieuwe heuptas niet mee heb. En ik denk dat ik verder foto's neem met mijn telefoon want die zijn mooi. De enige keer dat ik mijn DSLR nodig heb is om in te zoemen.
Als we eenmaal beneden zijn lopen we rond. We bekijken een trompe l'oeil gebouw met allerlei beroemde Lyonnais.





In het oude deel van Lyon dwalen we door de gezellige straatjes. We gaan wat leuke winkeltjes in en ik probeer een cactus en limoen pastis.




Inmiddels zijn we al meer dan drie uur op de been en mijn rug doet pijn. We vinden een tafeltje bij een bar met enkele van Ricks favoriete bieren. Het voelt goed even pauze te nemen!

Rick is op zoek naar Asterix en Kuifje boeken voor Kai. Stripboeken zijn goed om een taal te leren. We vinden een tweedehandsstripboekenwinkel. Rick en ik kiezen een paar van de oudste Asterixen en Kuifjes boeken voor Kai. Die is daar erg blij mee. Ik zie ook Boule et Bill en dat is jeugdsentiment. Ik neem dus een album mee.

Het is pas zes uur maar we hebben best trek en we zijn hier in zo'n leuk gebied. We gaan bij Le Palais St. Jean eten. Daar bestel ik weer de cervelle de canut maar dit keer als voorgerecht. Als hoofdgercht heb ik kikkerbilletjes. En veel! Het is superlekker!


Tijd om terug naar het hotel te lopen. Onderweg stoppen we nog even bij een Monop', een mini versie van Monoprix. Daar kopen we wat snacks. Ik wil hier op de laatste dag terug om te kijken of ze mijn zo geliefde Franse vinaigrette verkopen.

In de hotelkamer neem ik afscheid van Kai en Raquel. Rick gaat ze naar hun appartement brengen. Morgen gaan we elkaar weer treffen en gaat Raquel ons een ander deel van Lyon laten zien. Ze is een goede gids!

Rick heeft als hij terugkomt nog energie om naar de pub te gaan. Ik ben blij dat ik op bed kan ontspannen. Nadat is straks dit blog publiceer heb ik nog fijn tijd om Boule et Bill te lezen.

De rest van de foto's van vandaag staan hier:

































9 reacties:

Petr@ zei

Nooit geweten dat Lyon zo'n leuke stad is. Voor veel Nederlanders is het, denk ik, een stad die op de route naar Spanje ligt.
Leuk dat Raquel jullie de mooie plekjes laat zien.

Jeanine zei

Wat een mooie stad! Ga ik ook op ons lijstje zetten, als we er eens de kans toe krijgen.

Antoinette van Schaik zei

Leuk om zo eens een kijkje van Lyon te krijgen, wij rijden erlangs met vakantie (of staan daar in de file) maar het is dus echt de moeite waard voor een bezoek.

Sally zei

Prachtige stad zeg. Ik ken hem ook alleen van doorreis naar de kust. Leuk om zo weer hele andere indruk te krijgen. Mooie foto’s weer.

Sophie zei

Lyon lijkt me een mooie stad en staat sinds een tijdje op mijn wensenlijstje, met name vanwege het culinaire aspect. Bedankt dat ik via jou vast een kijkje kon nemen!

Anja L. zei

Grappig, voor ons is Lyon, net zoals Metz, Nancy en Dijon steden waar je langs rijd op weg naar het zuiden. Wij hebben al ontdekt dat Metz en Nancy hele mooie steden zijn. Dijon en Lyon staan nu ook op de lijst. Ik hoop dat het er dit jaar van komt.
Wat fijn dat Raquel zo´n goede gids is, dan zie je ook de minder toeristische plekjes.
Ik ben benieuwd naar je foto´s van vandaag, fijne dag!

Anoniem zei

Wat een geweldige stad. En dan al die mooie gebouwen, kerken met prachtige gebrandschilderde ramen ! Jullie boffen met Raquel dat ze zo'n goede gids is. Heeft ze altijd in Lyon gewoond ?
En culinair is het ook genieten.
Geniet ervan met elkaar.
Groetjes Wil

Jort & Suus - On the road zei

Wat een heerlijke dag vandaag in Lyon. En ook fijn dat jij nu eens een keer wordt rondgeleid. hihi. Zo kom je toch op de mooiste (en minder toeristische) plekjes!

Fijne dag vandaag weer!

Petra zei

@Petra - Zeker een heel leuke stad!

@Jeanine - Doen!

@Antoinette - Echt wel!

@Sally - Dank je!

@Sophie - Als vegetarier is het hier moeilijk zien we aan Kai en Raquel maar verder zo lekker!!

@Anja - Het is leuk om door iemand die hier is opgegroeid rondgeleid te worden.

@Wil - Vanaf haar derde, ze is van oorsprong Spaans.

@Suus - Het is inderdaad leuk om iemand anders het voortouw te laten nemen