Onze webcam

Cul-de-sac Cam

zaterdag, januari 01, 2022

Over Oud en Nieuw

Oudejaarsavond

Ondanks dat ik Alexa's Disney wekker voorlopig uit heb gezet word ik keurig om half acht wakker. Rick ligt nog te doezelen, dus ik lees stilletjes op mijn telefoon. Om kwart over acht heb ik genoeg van mijn bed en ga naar beneden.

Zorro, Flapjack en Orion hebben zin in wat poezensnoepjes. Pig haalt zijn neus ervoor op, zo grappig. Ik zou willen dat ik een foto kon maken van de hond en twee katten, die door snoepjes verbroederd zijn. Gewoonlijk zijn de relaties op zijn zachtst gezegd precair.

Nadat ik Orion zijn medicijn heb gegeven begin ik aan het koken van mijn ontbijt. Rick komt beneden en maakt thee en ontbijt. Dan gaan we snel naar Starbucks, want ik wil aan de oliebollen beginnen. 

We halen de koffies voor Rick en mij en gelukkig heeft Saskia haar eigen nitro brew al thuis, want Caffe Amouri is vanwege Covid tot en met maandag gesloten. De eigenaar is zelf niet de jongste en is altijd de eerste, die veiligheid voorop stelt. Niemand is er nog ziek, maar hij wil voorkomen dat dat in zijn cafe gebeurt. Heel loffelijk!

Nadat we het lege glas naar de glasbak hebben gebracht kan ik thuis aan het oliebollenbeslag beginnen. Ik doe er in rum geweekte rozijnen door, die de hele nacht in rum hebben gestaan. Het is even spannend, want mijn pak Koopmans heeft dezelfde productiecode en datum als de pakken zonder gist. Alleen de tijd is anders, dus duimen maar!

Al gauw zie ik dat het deeg goed rijst in de oven, wat een opluchting! Anders hadden we het jaar zonder oliebollen gehad, want zin om zelf deeg te maken heb ik nooit. Ik doe een uur op mijn mini elliptische machine en haal dan het deeg uit de oven. 

Rick heeft de olie in de frituurpan intussen op temperatuur laten komen. Ik bak de bollen vandaag in de garage, want het miezert wat buiten. Het is zo warm dat ik geen jas aan hoef. Voor ik klaar ben komt de zon zelfs tevoorschijn, het lijkt wel lente!


Al snel heb ik 24 oliebollen op de schaal liggen en de kom is helemaal schoon. binnen strooi ik er Nederlandse poedersuiker overheen. De Amerikaanse "powdered sugar" smaakt niet hetzelfde. 

Rick en ik gaan die 24 oliebollen nooit opeten en we krijgen vanavond maar een klein aantal gasten. Ik vraag dus op Facebook of plaatselijke vrienden interesse hebben. Riekje wil er wel graag een aantal en ik bereid een bordje voor haar en haar man Bob, die het op komt halen. Het is altijd fijn te delen. 

Rick heeft niet stil gezeten en heeft de Nieuwjaarstafelkleden neergelegd en meer. Al heel gauw is het lunchtijd en wij gaan eerst wat veganistische "vleeswaren" voor Saskia halen bij Whole Foods. Daar is het belachelijk druk! Gelukkig draagt iedereen KN95 of N95 mondkapjes. 

Voor onze lunches gaan Rick en ik naar onze vaste plekken. Cava voor Rick en Subway voor mij, zo'n salade bevat zoveel groente dat ik me geen zorgen om het avondeten hoef te maken. Het is inmiddels 17 graden met zon en ik ga buiten eten. 

Als de zon verdwijnt is het al gauw te koel. Ik ga Rick binnen helpen met de hapjes voor het buffet maken. Ik ontferm me over de komkommerplakjes, die ik in een stervorm snijd, met hummus en olijf en onderstaand schaaltje met meerkleurige mini paprikaatjes gevuld met champagne cheddar smeerkaas.

Rick maakt Goudse kaasblokjes met een zilveruitje en anderen met een opgerold plakje ham en een stukje augurk. Verder rolt hij salami plakjes om een cornichon. Ik maak de hamsalade en de zalmsalade (zie foto). 

Als we bijna klaar zijn gaat Ricks telefoon. Het is onze buurman Chuck. Dat kan geen goed nieuws zijn en inderdaad, Chuck voelt zich verkouden en ze durven het niet aan om vanavond te komen. Dat waarderen wij natuurlijk zeer. We beloven na het vuurwerk een bordje van het buffet te komen brengen. 

Als de salades e.d. klaar zijn ga ik buiten voor het huis zitten. Rick gaat naar Safeway voor nog wat laatste inkopen. Het lijkt erop dat de enige gasten vanavond Ray en Jennifer zullen zijn en Jennifer houdt van Bud Light. 

Mijn buiten zitten duurt niet lang, want zonder zon is het te kil. Ik ga de eetkamer versieren en was dan af. Rick is daar heel blij mee als hij terugkomt, want dat stond op zijn lijstje om te doen. 

Het buffet is zo goed als klaar en de voorspelde regen blijft weg. Het is dus een perfecte gelegenheid voor het laatste hot tub happy hour van het jaar. Rick heeft wat hapjes meegenomen van Safeway en we bubbelen een tijdje. Mijn spieren zijn er blij mee, want dit wisselvallige weer is funest voor mijn fibromyalgie.  

We drogen ons af en kleden ons feestelijk voor vanavond. Ik heb niet voor niets een nieuw glittertopje en broek met strass steentjes langs de split gekocht. Rick heeft ook een net overhemd en zwarte broek aan. Soms is het gewoon leuk om ons op te doffen. 

Voor mijn avondeten laat ik wat sashimi hapjes bezorgen. Rick heeft nog een Duitse worst uit de diepvries gevist en maakt die met uitjes en van alles voor zijn maaltijd. We willen niet te zwaar eten, want we hebben natuurlijk straks dat uitgebreide buffet om middernacht. 

Intussen heeft mijn broer in Canada vrijwel de hele dag in het ziekenhuis doorgebracht. Hij had pijn op de borst, die niet wegging. Ze hebben allerlei testen gedaan, want Covid kan hartproblemen veroorzaken. Uiteindelijk was de diagnose een ontsteking van de longspier. 

Zoals mijn oma altijd zei: "Wie weet waar het goed voor is". Zonder Covid was BJ hier geweest en dat zou helemaal naar zijn geweest, want de medische behandelingen kosten hier belachelijk veel. Gelukkig was het niets heel ernstigs en viert hij de jaarwisseling thuis met zijn dochter. 

Katja heeft voor Kerst een nieuwe telefoon met een heel goede camera gekregen. Ze stuurde onderstaande foto's van Baby Nieuwjaar Fiona. Zo schattig! Ik hoop in het komende jaar weer veel tijd met haar te kunnen doorbrengen. 



Rick en ik geven Orion zijn vele medicijnen en gaan dan wachten tot Ray en Jennifer komen. Tot onze verrassing zijn de eerste gasten echter Delia en Matt van vier huizen verderop. Niet veel later volgen onze naaste buren, Carole en Chadi. Ray en Jennifer komen een half uurtje later en dan hebben we een gezellig groepje bij elkaar. 

We gaan naar beneden en aan de bar zitten en staan. Rick heeft de televisie aan zonder geluid, zodat we weten wanneer het tijd is om champagne in te schenken en het buffet neer te zetten. Voor we het weten is het kwart voor twaalf. 

Iedereen neemt een glas champagne en we tellen met de bal in New York de laatste secondes tot het nieuwe jaar. De gewoonlijke "hugs" laten we dit keer achterwege en we klinken enkel onze glazen tegen elkaar. 


Dan gaan we naar buiten, waar Rick, Chuck en Parker wat vuurwerk afschieten. Het is zo warm dat we niet eens een jas aan hoeven te trekken! Het vuurwerk is weer mooi en precies genoeg.


Het buffet dat Rick en ik bereid hebben valt zoals altijd in goede smaak. We krijgen een bedankje dat we ieder jaar (behalve vorig jaar) onze vrienden laten mee genieten van onze traditie. Dat vinden wij alleen maar heel gezellig. 



En gezellig wordt het, want we blijven tot twee uur nakletsen. Dan helpt iedereen met opruimen en Rick en ik rollen moe, maar voldaan, om half drie ons bed in. 

Nieuwjaarsdag

Wat had ik graag langer geslapen, maar om kwart over negen ben ik helemaal wakker en heb nogal wat pijn. Dan is het beter om te gaan bewegen. Ik laat Rick nog in diepe rust achter. 

Beneden geef ik eerst Orion zijn medicijn en wandeling. Het regent en is weer idioot warm. Ik doe de afwas en dan komt Rick ook naar beneden, klaar om te gaan brunchen. 

Als eerste halen we koffies van Starbucks, want die zijn hard nodig. Dan gaan we naar de Hawk & Griffin voor ons ontbijt. We hebben besloten dat we als het te druk is het eten mee naar huis nemen. 
Het is echter heel rustig en we kunnen een tafel in een aparte kamer krijgen, ver weg van anderen. 

Het menu ziet er heerlijk uit, maar wij weten al wat we willen: het Engelse ontbijt. Ik bestel het zonder witte bonen, aardappelen en toast. Rick houdt niet van de black pudding (bloedworst), maar die vind ik heerlijk. Ik eet de zijne er ook maar bij op. 

De bloody Bulldog, die ik erbij heb besteld, smaakt ook heel goed. Verder delen Rick en ik een potje English breakfast thee. We hebben het gevoel in Engeland te zijn met de regen buiten!


Thuis doe ik een half uurtje cardio en dan kleden we ons in pyjama voor een lummelmiddagje. Nu moet ik zeggen dat de VR spelletjes best intensief zijn, dus dat is niet lui zijn. Rick probeert het ook even en ik hoop dat hij ook zo'n bril wil, zodat we samen kunnen spelen. 

Dan verhuizen we naar de eetkamer, waar Rick verder gaat aan zijn Lego auto. Ik begin een nieuwe puzzel, eentje met reisposters. Hij heeft 750 stukjes, dus hopelijk wat makkelijker dan de vorige. 

Saskia komt thuis van haar Oud en Nieuw viering met een aantal vriendinnen in Baltimore. Dan vertrekt ze vrijwel meteen naar het huis van de vriend. Saskia heeft hier thuis een druk sociaal leven!

Tegen etenstijd nemen Rick en ik een bordje overblijfselen van het buffet mee de basement in. Daar gaan we de film Encanto kijken. Wat een leuke kleurrijke film is dat! Het is ook een goed verhaal met alle verschillende emoties erin verwerkt. 

De rest van de avond kijken we televisie en gaan het niet laat maken na de korte nacht vannacht. En zo is de eerste dag van 2022 alweer voorbij!

13 reacties:

Jeanine zei

Wat een gezellige blog post weer! Allerbeste wensen voor 2022, en dankjewel voor je schrijven!

Anoniem zei

Beste Petra,
Een Gelukkig en vooral een Gezond Nieuw Jaar wens ik jou en jouw familie toe.
Ik geniet dagelijks van jouw blogs en geniet vooral van de bijgevoegde foto's van Fiona, zo'n leuke baby.
Nieuwjaarsgroeten van Hilde uit B.

Reny zei

Allereerst uiteraard een gelukkig Nieuwjaar voor jou en je gezin Petra.

Het buffet ziet er heerlijk uit, jullie hebben weer flink uitgepakt.

Jouw topje en feestelijke broek zien er erg mooi uit, wat een contrast met de buurman in sport T-shirt 😉.
Wij vieren Oud en Nieuw altijd met mijn zus en haar man en ook wij kleden ons altijd feestelijk, zelfs dit jaar, toen we de hele avond buiten hebben gezeten, waren we allemaal feestelijk gekleed, zij het met een vest aan!

De feestelijke foto’s van Fiona zijn geweldig, leuk gedaan met de champagne fles en de lichtjes, super!

Nina zei

Maak er een heel mooi nieuw jaar van met elkaar!

Ik moest ook lachen om de buurman in zijn voetbalshirt en korte broek...ik zou niet willen dat mijn vriendin de deur uit zou gaan naar een feestje! :)

Gelukkig hadden jullie niet de gistloze oliebollenmix. En hielden de dieren zich verborgen voor het geknal(en Orion heel onrustig?) of viel het mee?

Hopelijk is het met je pijnen te doen deze dagen!

Sonja zei

Een heel gelukkig en gezond nieuwjaar voor jullie allemaal met vooral veel Fiona 😍.
Wat een gezellige oudejaarsavond, het topje is erg mooi, leuk om je af en toe op te doffen. Dank voor weer een jaar blogs!

Anoniem zei

Wens jullie een Gelukkig Nieuwjaar
en alle goeds voor het nieuwe jaar 2022 toe!😊
en dat het virus mag ophoepelen!

groetjes Joke

Tineke zei

Een gezond en inspirerend 2022 toegewenst.
Pas als je kleine kinderen in je familie hebt , zie je hoe hard de tijd gaat.
Jullie hebben weer een gezellige jaarwisseling gemaakt.
Knap als je zo weinig kookt en dan toch oliebollen maakt.
Wij kopen ze al een heel aantal jaren, evenals appelbeignets.
Gezellig voor Saskia dat ze veel sociale contacten heeft.

Nel zei

Wat een heerlijk en fijn eerste blog van 2022. Vanaf mijn kant stuur ik jullie de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar met heel veel gezondheid en heel veel bezoekjes van Fiona. Natuurlijk ook alle goeds voor je kids en schoonkids. Maak er een mooi en liefdevol jaar van.

Knap dat je zelf de oliebollen bakt, dat kan ik echt niet. Die smaken meestal ook veel lekkerder dan die je bij een bakker haalt.

Anja L. zei

Grappig dat jullie buurman in een Arsenal voetbalshirt op een feestje komt. Komt hij uit Engeland of is hij gewoon fan van die club.
Ik koop mijn oliebollen altijd, ik werk meestal op oudjaarsdag.
Wat een geluk bij een ongeluk dat je broer niet kon komen, gelukkig kon hij de jaarwisseling thuis vieren.
Wat een leuke foto’s van Fiona.
Hele fijne dag!

Marion2 zei

Wat een werk hadden jullie gemaakt van het Oudejaarsbuffet. Het zag er heerlijk uit.
Fijn dat het zo gezellig was.

Geweldige foto's van Fiona, heel mooi.

Ik wens jullie een heel gelukkig en gezond 2022!

Jurgen de Bruin zei

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar! Welke Lego auto heeft Rick en waarop doe jij je vr bril oefeningen? Ik heb inmiddels sinds COVID ook wat Lego bouwwerken gemaakt en bewegen in de sportschool zit er voorlopig niet in. Ik zoek dus wat om me bezig te houden tijdens deze donkere dagen.

Petr@ zei

Fijn dat de oliebollen goed gelukt zijn! En gezellig dat er toch meer buren langs kwamen dan verwacht, om het nieuwe jaar in te luiden.

Oh dat was even schrikken voor je broer. Gelukkig niks ernstigs (ben ik vanuit gegaan tenminste).

Wat een mooie foto's van Fiona. Katja zal blij zijn met haar nieuwe telefoon.

Petra zei

@Jeanine - Dank je wel!

@Hilde - Dank je wel!

@Reny - Ha ha, het was me niet eens opgevallen dat de buurman nogal afstak bij de rest van ons qua kleding.

@Nina - We hadden Orion in zijn bench. Er is niet zoveel geknal hier, vrijwel alles is siervuurwerk.

@Sonja - Dank je wel! Ik vind het inderdaad leuk om waar dat kan iets netters te dragen.

@Joke - Nou, dat laatste hoop ik ook vurig! Jij ook een gelukkig 2022 gewenst!

@Tineke - Als ik geen oliebollen van een mix zou kunnen bakken zou het wel heel erg zijn!

@Nel - Ik zou ze ook van de bakker halen als dat kon, hoor, maar ik vind het een te leuke traditie om niet te doen.

@Anja - Nee, hij komt uit Georgia, maar heel veel Amerikanen zijn dol op Brits voetbal bij gebrek aan interessante wedstrijden hier in de VS.

@Marion - Dank je wel!

@Jurgen - Rick heeft de 4X4 Extreme Off-Roader van Lego. Deze: https://www.lego.com/en-us/product/4x4-x-treme-off-roader-42099?CMP=AFC-AffiliateUS-msYS1Nvjv4c-3624890-115554-1 Als je de VR bril opzet maak een virtuele veilige cirkel om je heen. Je kunt het dus overal doen, zolang je je armen alle kanten uit kan spreiden zonder iets te raken.

@Petra - Nee, gelukkig niets ernstigs, hij is alweer stukken beter.