Onze webcam

Cul-de-sac Cam

donderdag, april 28, 2022

Over een bezoek aan de DC Mormoonse tempel

De zon schijnt vrolijk al is het maar net boven het vriespunt. Hopelijk zijn dit de laatste echt koude ochtenden, want ik wil zo graag op het deck ontbijten! Ook binnen smaken de paddestoelen, tomaat en ei erg lekker, daar niet van.

Als ik klaar ben met eten heeft Rick Orion uitgelaten. We vertrekken naar Starbucks en wat is dat ritje mooi nu met alles in bloei. 

Alleen merk ik de pollen wel met kriebelende ogen en keel. Meestal heb ik er weinig last van, maar het schijnt een slecht jaar voor mensen met pollen allergieen te zijn. 

Thuis doe ik een uur cardio en ga dan naar Sharon voor personal training. Zij heeft weer een aantal nieuwe oefeningen voor me en alle spieren komen aan bod. Ik ga dat morgen weer voelen, vrees ik. 

Na de personal training ga ik naar Greenheart. Daar breng ik de lege flessen terug en neem een volle fles Rooster groentensap mee. Daarna stop ik een aantal keren om foto's van bloemen te maken. 







Thuis fris ik me op en kleed me redelijk netjes. We gaan vanmiddag namelijk de Mormoonse tempel van Washington bezoeken. Ik eet snel een salade van Subway en rijd dan naar Kirsten. Samen met nog een vriendin van haar gaan we naar Kensington, Maryland. 

Wij zien deze tempel altijd vanaf de rondweg rond Washington, maar zijn er nog nooit dichterbij geweest. Pas voor de tweede keer in zijn bestaan is de tempel open voor het publiek. 

De eerste keer was 1974, toen de tempel voor het eerst in gebruik werd genomen. Kirsten heeft er gratis kaartjes voor gereserveerd. 

Washington zou Washington niet zijn als er geen files waren, maar keurig op tijd rijden we om twee uur het parkeerterrein op. De tempel is een imposant gebouw en wij zien er erg naar uit de binnenkant te zien. 

Daarin zijn we niet de enigen en we moeten een tijdje in de rij staan. Dan is het inderdaad de moeite waard. Ik weet niet zoveel over deze religie, hoewel onze vroegere overburen Mormoons waren. Het is dan ook fijn dat er veel mensen staan om vragen te stellen. 







Het is niet toegestaan binnen te fotograferen, dus onderstaande foto's komen van de website van de tempel. 

Als eerste gaan we een zaal in met een soort jacuzzi. Daar vinden dopingen van bekeerde Mormonen plaats, maar ook dopingen van Mormonen, die daarmee hun voorouders dopen. 

Die voorouders kunnen dat wel of niet aanvaarden, zo ja, dan kunnen ze naar de Mormoonse hemel. Een nogal vreemd concept voor ons moet ik toegeven. 

Zo'n voorouder had katholiek of moslim kunnen zijn en waarom zouden die dan Mormoons gedoopt willen worden. Het is om hen tot de ultieme hemel van de Mormonen toe te laten. 


Via een trap lopen we geleidelijk naar de zesde verdieping. Onderweg zien we waar men zich in witte kleding moet kleden om de tempel te kunnen betreden. Verder is er een zaal waar bruiden zich klaar kunnen maken en allerlei kamers om te leren. 

Langs de trap zien we prachtige gekleurde kristallen "ramen". De kleuren worden lichter naarmate  we hoger komen om aan te geven dat we dichter bij de hemel zijn. 


Het hoogtepunt is de "hemelse" zaal. Daar hangen prachtige Oostenrijkse kristallen kroonluchters. Helaas komen ze op onderstaande foto niet tot hun recht, want ze zijn adembenemend. 

Mormonen moeten meer dan tien procent van hun inkomen aan de kerk geven, dus geld genoeg. Deze kamer wordt gebruikt voor meditatie. 


Na een uur staan we weer buiten en maken wat foto's van de prachtige tuinen. Alleen jammer dat er zoveel mensen zijn. We zijn het erover eens dat we dit bezoek niet hadden willen missen! 

Het is zo uniek dat het algemene publiek er voor het eerst in bijna vijftig jaar binnen mag! Het is vanwege de complete renovatie van het gebouw, dus het zal nog wel vijftig jaar duren voor dit weer kan.

De terugrit verloopt zonder problemen en we drinken nog even wat op Kirstens deck. De andere vriendin van Kirsten was Katja's tweede klas lerares, dus zij wil natuurlijk alles over onze kinderen weten. Na een uurtje nemen we afscheid en bedanken Kirsten voor het verkrijgen van de kaartjes.

Christine en Chuck kunnen vanavond niet voor het happy hour en Rick besluiten naar Zenola te gaan om daar een hapje te eten. Daar worden we altijd als oude bekenden begroet. Ik kan ook niet laten mijn favorieten te bestellen. 



Na deze heerlijke maaltijd is het tijd om met de voeten omhoog tv te kijken. Dit keer worden het wat Amerikaanse kookshows en Jeopardy, want een 23-jarige Canadese wint daar telkens. Wat een algemene kennis heeft die jongedame, bewonderenswaardig. 

Oh, ook nog even, volgens de Nederlandse media zitten wij "Amerikanen" aan de tv gekluisterd vanwege de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard. Nou, dat vindt enkele kilometers van ons vandaan plaats en niemand heeft het erover! Ook Nederlandse media kunnen flink overdrijven. 

6 reacties:

Anja L. zei

Tja, dat is de media van tegenwoordig.
Wat een aparte belevenis zeg die Mormoonse tempel, ik weet niet veel van dat geloof maar de tempel ziet er schitterend uit.
Vreemd dat je dus na je overlijden nog Mormoon kan worden.
Fijne vrijdag.

Anja zei

De buitenkant van de tempel is al prachtig, wat leuk dat jullie die van binnen mochten bekijken.
Wij zijn in Utah in een Mormoonse tempel geweest, heel bijzonder om er binnen te kijken.

Sonja zei

Prachtig de Mormoonse tempel, heel bijzonder. Er is hier een stad verder ook een tempel, maar ik vrees dat dat ook 50 jaar duurt.
De Nederlandse media is volslagen van het pad af, niet alleen over Mr. Depp. Gezellige dag!

Marion2 zei

Ja, ze weten hier alles beter (niet dus).

Wat een indrukwekkende tempel. Heel bijzonder dat jullie dat konden bekijken.
Ik vind de glas in lood ramen erg mooi.

Anoniem zei

Wat een geluk dat jullie de gelegenheid kregen de Tempel van de Mormonen te bezichtigen.
Heel bijzonder die kristallen kroonluchters en glas in lood ramen. Mijn moeder heeft destijds de tempel in Salt Lake City bezocht, haar broer behoorde tot die kerk.
Ook op haar maakte dat veel indruk. Veel weet ik er niet van alleen dat ze geen alcohol en koffie en thee drinken. En dat ze jaarlijks 10% van hun inkomen aan de kerk moeten afstaan.

Toen die oom een bezoek aan ons bracht moest ik daar wel rekening mee houden.
Altijd interessant om van de belangrijkste wereldreligies het een en ander te weten. Zo sprak ik pas nog met mijn kapster over bepaalde tradities met Pasen in Polen. Zij was net terug van familiebezoek in Polen.
Fijne dag,
groetjes Wil

Petra zei

@Anja - Ja, dat dopen van voorouders vind ik nogal creepy, eerlijk gezegd.

@Anja - Deze is dus pas voor de tweede keer open voor het publiek. Vond het wel bijzonder dat Kirsten een kaartje had.

@Sonja - Dat uit de droom van een man zo'n enorme groep volgers kan ontstaan. Religie is mij een raadsel.

@Marion - Ja, die ramen zijn schitterend.

@Wil - Inderdaad, geen caffeine of alcohol voor hen.