Onze webcam

Cul-de-sac Cam

vrijdag, juni 17, 2022

Dag 10 Europa: Over middeleeuwse plaatsjes

Het werd gisteravond wat laat en we hebben vandaag niet zo'n vol schema. Daardoor sta ik pas om acht uur op. Rick volgt niet veel later. 

De interessante architectuur van ons hotel en de omliggende gebouwen intrigeert me en is leuk om foto's van te maken. 




Na een korte wandeling om wat Pokémon Go te spelen gaan we ontbijten. Het buffet is zo lekker, alleen hebben we nog niet door hoe lang de eieren moeten koken. 

De vijf minuten, die de medewerker aanraadde, zijn veel te kort. Mijn ei loopt dan ook weer op mijn bord leeg. Tien minuten blijkt perfect te zijn. 

De kazen, die ze hier hebben zijn mijn absolute favorieten. Zo zacht dat het bijna vloeibaar is. Het is een goed begin van de dag. 

Kai en Raquel zijn intussen ook gereed om op pad te gaan. We kopen nog even wat koude drankjes bij de Casino en halen de kinderen dan op. 

Vandaag staat een bezoek aan een aantal middeleeuwse plaatsjes op het programma. Die liggen in het prachtige natuurgebied Pilat. 

Als eerste gaan we naar Rouchetaillee, slechts zes kilometer buiten Saint Etienne. Het stadje heeft een elfde-eeuws kasteel dat we kunnen beklimmen. 
















Daarna lopen we naar de kerk, maar die is helaas gesloten. Een heel pittoresk dorpje is dit! 




We hebben nog maar 65 kilometer in de tank en met berg rijden en airconditioning zal die snel op zijn. We rijden dus even terug naar Saint Etienne om te tanken. 

Dan gaan we met een gerust hart verder. Kai leidt ons naar een natuurgebied waar een dam moet zijn. 

We zien er een mooie waterval, maar geen dam. Die blijkt een stuk verderop te liggen en vergt zo te zien veel klimmen. 

Dat is mij te zwaar en de moeite niet waard voor een dam. Ik laat de anderen gaan en wandel zelf een stuk op het vlakke pad. 





Zoek de felblauwe libelle

Het is heerlijk rustig hier. Ik geniet van de geluiden van de natuur en de kleurrijke vlinders en libelles. Zo'n twintig minuten later zijn de anderen weer beneden. 

De GPS wordt nu ingesteld op St. Julien-Molin-Molinette. Daar hopen we te kunnen lunchen. Het blijkt echter een doods plaatsje en het enige restaurant ziet er niet aanlokkelijk uit. 


We kwamen op weg hierheen langs een leuk restaurant, La Chaubouret. We rijden terug en vinden nog een tafel open. 

We zijn te laat voor een warme lunch, maar die wilden we toch niet. We delen een plankje met verschillende tapenades en een met kazen en charcuterie. Het is erg lekker! 

We zetten onze tocht voort naar Malleval. Onderweg krijgen we bijna een koe onder onze wielen. Een oude mevrouw jaagt haar weer de wei in. De koe draagt een bel en de anderen niet. Misschien heeft deze wel vaker ontsnappingsneigingen. 



Malleval blijkt een gezellig historisch stadje te zijn. Jammer genoeg schuilt iedereen binnen tijdens deze "canicule" (hittegolf). 










Het twaalfde-eeuwse kerkje hier is wel open. Het is de moeite waard er even rond te kijken. Ook is het hier lekker koel. 







Het fijne is dat al deze stadjes een gratis parkeerplaats hebben. Dat is makkelijk voor Rick, hoewel hij af en toe met angst en beven door de nauwe straten rijdt. 

In Pelusson bezoeken we enkel het kasteel. Althans we kunnen het van buiten fotograferen. Zo te zien is het gedeeltelijk bewoond. 



Onze laatste stop van vandaag is Sainte-Croix-en-Jarez. Dit blijkt een van de "Plus Beaux Villages de France" te zijn. 

Het is feitelijk een dertiende-eeuws klooster dat na de Franse revolutie een dorpje werd. Het is zeker uniek om kinderen in de kloostertuin te zien spelen en dat hun moeder hen vanuit wat een monniken onderkomen moet zijn geweest naar huis roept. 








Als ik de kerk hier binnenloop juich ik hardop. Oeps, het is een kerk, maar ik ben helemaal blij dat de glas in lood ramen reflecteren door de zon. Daar is mijn themafoto! 




Het is sowieso een leuk kerkje. In het hout van de banken staan grappige gezichten en dingen gegraveerd. 



We hebben nu genoeg dorpjes gezien en gaan terug naar Saint Etienne. We zetten Kai en Raquel af bij hun appartement en Rick en ik parkeren de auto in de parkeergarage, die we eindelijk zonder verkeerd rijden kunnen vinden. 

We lopen rond het grote plein en vinden Les Poteaux Carres met een lekker menu. We nemen alle drie het Bistrot menu. 

Raquel en ik beginnen met gazpacho en de mannen met een Caesar salade. Als hoofdgerecht heb ik de mosselen en als dessert het kaasplankje. 

Dan loopt het alweer tegen tienen en is het tijd om terug naar het hotel te gaan. Morgen gaan we onze laatste dag hier ook nog goed besteden. 
 

8 reacties:

Petr@ zei

Wat een leuke dag weer samen. Ik hou van die kleine, oude plaatsjes.

Geniet van jullie laatste dag in Frankrijk morgen!

Anja L. zei

Die kant zijn we nog niet geweest, ik heb weer goede ideeën op gedaan.
Mooi die reflectie van de glas-in-loodramen!
Geniet van jullie dag!

Anoniem zei

Die dorpjes behoren zeker tot de mooiste categorie in Frankrijk. En wat een schattige kleine kerkjes. Echt van die dorpskerkjes. Je schrijft over geen mens op straat te zien. Dat is volgens mij ook wel logisch gezien de hittegolf die daar momenteel is. Mensen worden juist aangeraden met deze temperaturen binnen te blijven en zeker tussen 12.00 en 15.00. Frankrijk heeft zijn les wel geleerd want in 2003 zijn er 15.000 mensen overleden door die hittegolf. Men was er niet voldoende op geprepareerd. Nu gaan ze zelfs de mensen langs om te informeren of alles wel goed gaat met ze en of ze voldoende drinken.
Geniet van jullie laatste dag. Time Flies. !!
Groetjes Wil

Marion2 zei

Wat benutten jullie de kostbare tijd ten volle! Ik sta versteld dat jullie het volhouden
met de enorme hitte. Ik hoorde dat het gisteren 40 graden was in Zuid-Frankrijk.
Wat fijn ook dat Kai en Raquel vrij zijn!

Petra zei

@Petra - ik vind die oude plaatsjes ook zo mooi

Petra zei

@Anja - ik begin echt een Francofiel te worden met al het moois hier!

Petra zei

@Wil - ja, dat dachten wij al. De meeste mensen hebben ook geen airconditioning en er zijn veel ouden van dagen.

Petra zei

@Marion - het is inderdaad heel eeg warm, maar bij ons is dat ook zo dus we zijn er wel aan gewend.