Onze webcam

Cul-de-sac Cam

vrijdag, juni 10, 2022

Dag 3 Europa: Lyon

Omdat we gisteravond zo laat gingen slapen hadden Rick en ik afgesproken tot negen uur uit te slapen. 

Het is echter heel licht in de kamer en om acht uur heb ik mijn bed wel gezien. Ik maak me zo stilletjes mogelijk klaar voor de dag. 

Rick slaapt nog als ik de hotelkamer verlaat. Ik loop maar Starbucks en bestel onze ijskoffies in mijn beste Frans. 

Inmiddels is Rick ook op en we ontmoeten elkaar op het grote plein vlakbij het hotel. Samen wandelen we terug naar het hotel om te ontbijten. 



Het restaurant ligt op de achtste verdieping en we hebben prachtig uitzicht over de stad. Het ontbijtbuffet is uitgebreid en heeft voor elk wat wils. 

Na ons tegoed te hebben gedaan aan gerookte zalm, roerei en meer gaan we terug naar de kamer. We leggen de laatste spullen in de tassen. 





Daarna nemen we alles naar de auto en leggen het in de achterbak. We checken uit, maar zullen de dag in Lyon doorbrengen. 

Als ik een blik naar buiten werp zie ik Kai en Raquel aankomen. We geven elkaar de langste omhelzingen ooit! Het is zo fijn hen weer te zien! 

Als eerste lopen we naar een Orange winkel, zodat Rick een Franse simkaart kan kopen. Dan gaan Kai en Raquel iets kopen bij Etam en Rick een diet Coke van Five Guys. 

Nu zijn we eindelijk klaar om naar Vieux Lyon te gaan. Althans we nemen eerst de funiculaire naar de basiliek Notre Dame de Fourviere. 








Daar gaan we binnen en dat is zeer de moeite waard! Er zijn prachtige mozaieken en gebrandschilderde ramen. We kijken onze ogen uit. 












Na ettelijke foto's gemaakt te hebben gaan we naar het uitkijkpunt over Lyon naast de kerk. Het is zo helder dat we Mont Blanc kunnen zien. 



Dan lopen we de heuvel af via een steil pad en een heel aantal treden. Het is een mooie wandeling door een bos en met uitzichten. 


Vieux Lyon is zo gezellig! Het is inmiddels lunchtijd en we nemen plaats op het terras van Bouchon Le Comptoir. 

Rick, Raquel en ik nemen de salade met gerookte zalm en Kai die met geitenkaas en eend. Ze heten "salade geante" en doen hun naam eer aan. Het is een flink bord en ik ben blij eindelijk weer een goede portie groente te eten! 


Na het eten lopen we langzaam naar de kathedraal St. Jean. Het is hier zo leuk en de anderen moeten regelmatig wachten terwijl ik foto's maak. 

Raquel werpt zich op om een foto van Rick, Kai en mij te maken. Die is goed gelukt. 



De kathedraal stamt uit 1481 en ik vind hem super mooi. Vooral van binnen met de zon, die alles pastelkleurig maakt. 











Eenmaal weer buiten gaan we op zoek naar traboules. Dit zijn verborgen steegjes achter een deur. 



Een daarvan stamt uit de vijftiende eeuw en huisde de eerste boekdrukker van Lyon. Hier is ook winkeltje met "middeleeuwse" producten gevestigd. 

We kijken er wat rond en ik zie erg leuke pixie's. Ik heb nog geen pixie's in mijn fantasie figuren collectie. Daarvan gaat er dus een mee naar huis. 






 
We lopen door de gezellige straatjes en duiken af en toe een traboule in. Bij een winkeltje met lekkernijen uit Lyon koopt Rick een zakje met verschillende bonbons en snoepjes. 

We zijn nu bij Terre Adelice aangekomen. Ik heb hier al weken naar uitgekeken. Het is bij mijn weten de enige ijssalon met hartige ijssmaken. 

Mijn eerste keuze is snel gemaakt: Roquefort! Na veel weifelen kies ik als tweede smaak gerookt spek. Ik vind die laatste wat te zoet, maar als Kai hem proeft vindt hij dat allerminst. 

Dat bevestigt voor mij weer waarom ik ijs gewoonlijk te zoet vindt. De anderen hebben meer traditionele smaken en genieten daar ook van. 

Na deze welverdiende pauze lopen we verder, dit keer naar de oever van de Saone. In Lyon komen de Saone en Rhone samen. 

We wandelen naar een voetgangersbrug en steken die over. We zien een huis met een prachtige muurschildering van bekende personen en maken foto's. 






Daarna leiden Kai en Raquel ons naar Place des Terraux. Daar zien we het stadhuis en een mooie fontein van Bartholdi. 





Kai wil ons meenemen naar de bar bovenin het operagebouw. Jammer genoeg gaat die pas om zes uur open. 

Niet getreurd, Rick heeft een Leffe bar gezien en daar bestellen we drankjes. Rick vindt er zijn favoriete Leffe biertje. Kai neemt een ander biertje en Raquel en ik een spritz. 

Mijn energie is op en het vergt wat moeite om nog een end naar de straat met aan weerszijden restaurants vlakbij ons hotel te lopen. 

Als we daar aankomen en bij Atelier d'Yvonne een tafeltje vragen, blijkt de keuken pas om zeven uur open te gaan. De ober raadt aan een drankje te bestellen en even te wachten. Dat klinkt mij als muziek in de oren. 

Klokslag zeven uur doen we onze bestellingen. Kai en Raquel nemen een drie gangen menu, maar Rick en ik hebben geen behoefte aan dessert. 

Daarentegen smaakt de terrine du Grand-pere bijzonder goed als voorafje. Ik heb daarna werkelijk de malste en smakelijkste biefstuk, die ik ooit gegeten heb en dat zegt wat! 

Na het eten lopen we terug naar het hotel en halen de auto op. We nemen afscheid van Lyon en gaan naar Saint Etienne. Dit was onze enige dag Lyon, want we hebben de stad drie jaar geleden al goed verkend. 

Na ongeveer drie kwartier komen we bij het appartement van Kai en Raquel aan. We zetten hen af, want we zijn te moe om hun appartement vanavond te bekijken. 

Wij rijden door naar het Novotel en daar is het zo moeilijk om de parkeergarage in te draaien, dat Rick een flinke kras op de auto schraapt. 

Gelukkig zijn we compleet verzekerd, maar we zeggen er bij de receptie wel iets van, want het kwam door een grote bus, die het bijna onmogelijk maakte de garage in te draaien. Hopelijk gaat dat de komende keren makkelijker. 

Na dezs lange dag zullen we hopelijk goed slapen, want morgen gaan we relatief vroeg op pad. 

6 reacties:

Reny zei

Heerlijk voor jullie dat jullie weer herenigd zijn met Kai en Raquel. Een van mijn collega's is momenteel in Lyon, ik herken een aantal foto's die ik al bij haar heb gezien, leuk !!
Geniet van jullie vakantie.

Sonja zei

Heerlijk om Kai en Raquel weer te zien. Wat een prachtige volle dag, jullie hebben er alles uitgehaald.

Anja L. zei

Wat fijn om Kai en Raquel te zien.
Ik heb genoten van je foto’s, leuk om die bekende plekken te zien.
Pech van die kras op de auto, gelukkig zijn jullie goed verzekerd.
Ik ben benieuwd naar St. Etienne.
Veel plezier vandaag!

Anoniem zei

Heerlijk om elkaar weer te zien.En direct zo'n gezellige dag doorbrengen.
Wat een sfeervolle stad is Lyon..Je foto's zijn een mooie weergave daarvan.
Proef de Franse sfeer en dat doet me denken aan Parijs. De nodige keren geweest toen Cathy er woonde. Toen fantastisch gegeten bij Au Pied de Cochon.
Fijne zaterdag.Groetjes Wil

Petr@ zei

Wat moet het fijn zijn om Kai en Raquel weer te zien!
En wat een verrassend leuke stad is Lyon!
Hoe was het ijsje met Roquefort smaak? Lijkt me heel bijzonder, een hartig smakend ijsje.
Balen van de kras op de auto, hopelijk gaat het vanaf nu goed in de parkeergarage. Ik heb echt een hekel aan krappe garages.

Toos zei

Heerlijk dat jullie je zoon weer konden knuffelen, en dit stukje Frankrijk is zo relax

Misschien wisten jullie het al maar vanaf 12 juni is er geen covid test meer nodig om de USA weer in te komen :-)

Geniet heelijk verder in Frankrijk !!!

Groetjes Toos