Onze webcam

Cul-de-sac Cam

zondag, januari 01, 2023

Over Oud en Nieuw

Oudejaarsdag

We hebben onze wekker voor acht uur gezet, maar ik hoor Fiona zeker een half uur eerder al. Rick en ik staan dan ook voor de wekker afgaat op. 

Het is enorm mistig en alweer zo warm voor de tijd van het jaar. Dat vinden wij altijd jammer, want nu moeten alle schalen voor het buffet vannacht in de ijskast.

Mijn eerste daad van de dag is de oliebollenmix klaarmaken en er de in rum geweekte rozijnen door mixen. Dan gaat de bak in de oven om te rijzen. Hopelijk gaat het zoals meestal goed.

Dan gaan we ontbijt halen voor de goegemeente. Helaas hebben Saskia en Riley een slechte nacht gehad en Riley voelt zich helemaal niet lekker. Voor hen nemen we dus niets mee, maar we brengen Katja en Kevins ontbijt naar huis.


Rick en ik gaan door naar Target waar we een aantal kleinigheden nodig hebben en de nieuwe friteuse ophalen. Die ziet er handig en veel makkelijker om schoon te maken uit dan onze oude. Die was dan ook decennia oud.

Het deeg is goed gerezen en als de olie warm genoeg is begin ik met bakken. Iets meer dan een half uur later heb ik 26 oliebollen gebakken. Ik eet er meteen een, want ik vind ze alleen lekker als ze nog warm zijn. 

Rick is intussen al bezig met de hapjes voor vanavond. Ik haal de Nieuwjaarsborden, servetten en vorken uit de kist en tot mijn schrik hebben we absoluut niet genoeg borden! Ik haast me naar Party City, maar daar zijn ze helemaal uitverkocht. Dan neem ik maar goudkleurige borden mee. 

Omdat deze lichting oliebollen goed gelukt is stuur ik mijn vriendin Huyen een berichtje dat ze het tweede pak dat ik heb kan gebruiken. Daar is ze heel blij mee en haar dochter komt het halverwege de middag ophalen. 

Rick en ik werken verder aan het buffet. Ik maak de zalm- en hamsalades en de spiesjes met mozzarella, tomaat en basilicum. Wonder boven wonder past alles in de ijskasten. Om een uur of vier zijn we vrijwel klaar en nemen een welverdiende pauze. 

Fiona is intussen op van haar slaapje en eet met smaak haar druiven als snack. Ik laat de Roomba de familiekamer schoonzuigen en dan doet die raar. Er staat telkens "empty bin", maar dat doet hij telkens als ik dat indruk. Zo frustrerend!

Net als ik een berichtje naar iRobot heb gestuurd besluit het ding weer te gaan zuigen. Gelukkig maar, want Rick wil de basement ook graag gedaan hebben. 

Riley voelt zich gelukkig een stuk beter en komt beneden. Als avondeten bestellen Katja, Riley, Saskia en ik sushi. Rick en Kevin hebben een maal van broodjes met Duitse worst en een kop tomatensoep. 

Als het in Frankrijk net na middernacht is videobellen we een tijdje met Kai en Raquel. 
Fiona vindt het prachtig. Ze wijst naar Kai en zwaait en zegt "hi". Daarna vindt Fiona Ricks keyboard interessanter. 



Nu hebben we nog een paar uur voor de eerste gasten komen. Saskia, Katja en ik kleden ons feestelijk aan. Katja had een topje met pailletten besteld, maar vindt het niet leuk. Ik wel en ik draag het op mijn feestelijke zwarte broek met strass steentjes. Daar krijg ik altijd veel complimenten voor. 

Om negen uur staan Joni en Don als eersten voor de deur.We gaan naar de bar en al snel is het gezellig druk. Een heel aantal mensen willen de spannende Amerikaanse voetbalwedstrijd tussen Ohio State University en Georgia Tech kijken. 

Om half twaalf ga ik het buffet klaarleggen en als ik weer beneden kom is het vijf voor twaalf. Rick en Chuck zijn champagne aan het inschenken en ik maan de gasten naar boven te komen om met een glas champagne af te tellen, terwijl de beroemde bal in New York naar beneden komt. 

Alleen die wedstrijd, de score is Georgia 42 - Ohio State 41 en Ohio State heeft op het laatste moment nog een kans om te scoren. Dat doen ze niet en Georgia wint. Nu komt iedereen naar boven, maar net op het moment dat het nieuwe jaar luidt. Die bal in New York hebben we dit jaar dus niet gezien. 

Niet getreurd, we hebben die bal niet nodig en wensen elkaar een heel fijn 2023. Chuck en Rick gaan naar buiten om wat vuurwerk af te schieten. Gelukkig is het droog want verder regende het de hele avond. Het is weer een mooie show. 




We hebben een gezellige groep vrienden, die met ons van het buffet genieten. Er is dan ook veel minder over dan andere jaren. Vooral de salades vallen in de smaak. Altijd fijn om zo eer van ons werk te hebben. 

Pas om kwart over twee ruimen we met zijn allen op en nemen afscheid. Rick en ik vinden ons bed maar wat fijn, want zo laat blijven we natuurlijk nooit op. 



Nieuwjaarsdag

Fiona sliep dwars door het vuurwerk heen en daardoor was zij om half zeven alweer klaar wakker. Arme Kevin heeft dus maar weinig nachtrust gekregen. Ik sta om half tien op, Rick nog in diepe rust achterlatend.

Katja is beneden met een heel vrolijke Fiona en Kevin is weer naar bed gegaan. Ik voel me energiek en begin meteen aan het afwassen van de champagne glazen en de schalen, die gisteravond leeg zijn gemaakt. Dat is altijd een heel werk, maar een uurtje later is de basement netjes en alles afgewassen. 

Rick komt naar beneden en staat er versteld van dat ik dat alles al heb gedaan. Ik weet dat ik na de brunch er de energie niet meer voor zal hebben. Nu kunnen we het na de brunch opruimen. 

Alweer kleden we ons allemaal netjes aan en gaan met twee auto's naar Georgetown. Daar hebben we voor de Nieuwjaarsbrunch gereserveerd bij het Four Seasons hotel. Dat is altijd prachtig versierd en Fiona kijkt haar oogjes uit. 


We bezoeken het buffet nadat we onze wensen voor drankjes hebben opgegeven. Saskia is heel teleurgesteld, want er zijn alleen salades en vruchten, die zij kan eten. Ik herinner me dat de serveerder zei dat er ook van alles uit de keuken besteld kan worden. 

Als ik hem vraag of ze ook veganistische gerechten hebben blijkt dat zeker het geval. Saskia's ogen lichten helemaal op als de serveerder de lijst van mogelijkheden voor haar opsomt. Uiteindelijk is er zelfs teveel lekkers en neemt Saskia een gerecht mee naar huis. 

Natuurlijk ga ik als eerste naar de visafdeling. Daar zijn behalve garnalen, oesters en gerookte zalm ook heerlijke minigerechtjes. Mijn favorieten zijn de inktvis en tonijn hapjes. Verder hebben ze interessante keuzes aan kazen en charcuterie. 




Behalve het eten genieten we van elkaars gezelschap. Fiona is in een opperbest humeur en eet met veel smaak. Verder lacht ze veel om Saskia en Riley, die gekke bekken trekken. Deze brunch kost wat, maar de herinneringen eraan zijn onbetaalbaar. De afgelopen jaren waren Rick en ik maar met zijn tweeen. 



Een kabouter!



Als we aan het dessert toe zijn krijgt Fiona een koekje met schuimpjes erop. Nou, die valt zeer in de smaak! Zoals altijd ziet de zaal met toetjes er fantastisch uit. 

Zoals ieder jaar nemen Rick en ik er een aantal en delen die. Ik eet van ieder maar een paar hapjes, al is alles heerlijk. We blijven nog een beetje natafelen en dan wordt Fiona onrustig. Rick betaalt en door het vrolijk versierde Georgetown rijden we naar huis. 








Onderweg naar huis is Fiona in slaap gevallen en Kevin brengt haar meteen naar boven en naar bed. Fiona's ouders kunnen ook wel wat rust gebruiken en gaan tegelijkertijd even slapen. 

Saskia en Riley gaan naar de dierenarts om naar Flapjacks pootje te laten kijken. Gelukkig ziet dat er goed uit. Ik ga een tijdje voor het huis in de zon zitten lezen. Het lijkt wel lente met zestien graden!

Als ik weer binnenkom hoor ik Fiona boven. Katja en Kevin liggen nog te slapen, dus ik ga haar uit haar bedje halen. Het schattigst is als die twee kleine armpjes omhoog gaan om opgetild te worden. Vlak na haar slaapje moet Fiona nog wat op gang komen.

Dat duurt niet lang, want als Rick en ik haar mee naar de basement nemen om te spelen ziet ze de "kitty". Zorro is zeer sociaal en dat maakt Katja weemoedig dat hij niet meer bij haar woont. Heel begrijpelijk, maar zelfs de angst voor Kevin lijkt weg bij Zorro en die zou zo weer terugkomen in New Jersey. Zorro heeft het hier heel goed. 


Kevin pakt intussen de auto in en helaas is het rond half vijf tijd om afscheid te nemen van het drietal. Dit keer valt me dat zwaar en ik houd het niet droog, ondanks dat ik weet dat ik eind januari naar New Jersey zal gaan. 

Katja vertelt ook meer moeite te hebben dit keer. Waarschijnlijk omdat het zo ontzettend gezellig was met zijn allen. Gelukkig zijn Saskia en Riley er nog. Die zijn naar Great Falls geweest waar het natuurlijk heel druk was met dit weer. 

Riley heeft een paar cadeautjes mee voor ons. Ik krijg een vormpje om kabouterijsklontjes mee te maken en Rick het spel "Hygge". Dat is erg leuk, allemaal gewetensvragen. Die gaan we zeker spelen. 

Saskia en Riley bestellen eten van True Food en Rick en ik snacken van het overgebleven buffet eten. Dat is genoeg voor vanavond en misschien morgen voor de lunch, maar we hoeven waarschijnlijk niets weg te gooien. 

Het is altijd een gok hoeveel te maken, want ook gisteravond kwamen een aantal mensen niet opdagen. Andere keren komen er dan weer meer mensen dan verwacht. Dit keer hebben we goed gegokt. 

En nu gaan we Spirited kijken, een kerstfilm met Wil Ferrell en Ryan Reynolds. Rest mij nog jullie allen een heel fijn, leuk, avontuurlijk en alles wat je maar begeert voor 2023 toe te wensen!

8 reacties:

Anoniem zei

Beste Petra,

Ik wens jou en de ganse familie een fijn 2023.
Ik geniet dagelijks van jouw blog.
Bedankt om jouw leven te delen met jouw lezers.

Jouw trouwe lezer Hilde uit B.

Suus zei

De beste wensen en een fantastisch 2023 voor jullie allemaal.

Ik lees graag weer met je mee in dit nieuwe jaar ❤️

Anja L. zei

Wat een werk hebben jullie weer gehad aan jullie buffet. Het zag er prachtig uit. Fijn dat het ook zo gewaardeerd wordt.
Leuk dat Rick ook vuurwerk afsteekt. Ik vind siervuurwerk mooi maar in onze straat zijn ze meer van de nitraatbommen.
Hier leek het wel oorlogsgebied, wij zijn naar Fred zijn zus gegaan om aan de ergste herrie te ontkomen. Helaas was het nog in volle gang toen we om twee uur thuis kwamen. Tegen vier uur werd het pas stiller. Ik ben tegenwoordig blij als het 1 januari is.
De hapjes bij de brunch zagen er smakelijk uit. Leuke traditie hebben jullie.
Ik wens jullie allemaal een heel mooi 2023

Anoniem zei

Wat een heerlijk buffet hebben jullie gemaakt voor oudjaarsavond. Het ziet er zeer smakelijk uit.
Leuk dat je ook oliebollen gebakken hebt! Ik bak ze ook ieder jaar zelf.
En wat leuk die nieuwjaarsbrunch met zijn allen!
Fiona is al een heel dametje, zo leuk!
Verder wil ik jou Petra, Rick en jullie kinderen en hun partners en natuurlijk Fiona een heel gezond en fijn 2023 wensen!
Ik geniet nog elke dag van je verhalen hier, ik vind het erg leuk om te lezen!
Groetjes
Carla

Petr@ zei

Voor jullie ook de beste wensen voor het nieuwe jaar!
Wat leuk dat Riley er ook bij was. De brunch met zoveel mensen is leuker dan met z'n tweeën (al hebben jullie het samen ook erg leuk!). Een fijne traditie is dat.
Het buffet zag er ook weer heerlijk uit, inderdaad fijn als er veel op is en je eer van je werk hebt.
Wij hebben oudejaarsavond na twee jaar weer ouderwets gevierd met de grote vriendengroep, zo fijn weer.

Marion2 zei

Wat een heerlijke feestdagen hebben jullie achter de rug! Supergezellig allemaal.

Zo leuk ook om zelf vuurwerk af te steken. Hier in de buurt was het prachtig,
ik heb ervan genoten.

Grappig dat Fiona nu ook woordjes begint te zeggen.

Ik wens jullie een heel mooi, gezond en gelukkig 2023!

BiancaMA zei

De allerbeste wensen voor 2023!

Anja zei

Gelukkig Nieuwjaar, dat het een mooi jaar mag worden!
Leuke jaarwisseling hadden jullie.
Dat afscheid nemen was ook niet mijn ding, ik heb heel wat traantjes weggepinkt.